Coronamaatregelen: wegrestaurants en tankstations ook na 20.00 uur open

Coronacrisis 15-11-2021
Coronamaatregelen: wegrestaurants en tankstations ook na 20.00 uur open

Het kabinet heeft op vrijdagavond 12 november nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf zaterdagavond 13 november om 18:00 uur geldt er gedurende drie weken een gedeeltelijke lockdown. TLN heeft de maatregelen op een rijtje gezet. 

Coronamaatregelen: wegrestaurants en tankstations ook na 20.00 uur open
Coronacreatief tafelen bij wegrestaurant Feyenoord in Nunhem, eerder dit jaar. (Foto: Wegrestaurant Feyenoord)

De horeca sluit om 20.00 uur, inclusief de wegrestaurants. Afhaalmogelijkheden bij restaurants, dus ook bij wegrestaurants, blijven toegestaan. Niet-essentiële winkels sluiten om 18.00 uur, essentiële winkels sluiten om 20.00 uur. Een nadrukkelijk advies is om 1,5 meter afstand te houden.

Coronamaatregelen tankstation(shop)

Voor de tankstations en de shops in tankstations geldt het volgende:

• Het mondkapje blijft verplicht in de binnenruimte van het tankstation;
• Het tankstation langs hoofdwegennet valt onder uitzondering voor verzorgingsplaatsen en wegrestaurants;
• In de tankstations die aan het hoofdwegennet liggen, geldt geen QR-codeplicht. De shop mag openblijven, ook na 20:00 uur;
• Voor de tankstations die verder van de snelweg af liggen geldt dat zij essentieel zijn. Hier geldt geen beperking in de sluitingstijden, ook niet voor de shop.

Horeca in tankstations 

Voor de horeca in tankstations geldt het volgende:

• Het mondkapje blijft verplicht in de binnenruimte van het tankstation;
• Tankstations langs het hoofdwegennet vallen onder de uitzondering voor verzorgingsplaatsen, wegrestaurants en tankstations die aan het hoofdwegennet liggen. Hier geldt geen verplichting van het tonen van een QR-code en de horeca mag openblijven, ook na 20:00 uur;
• Voor de tankstations die verder van de snelweg af liggen, geldt voor de horeca geen beperking van de sluitingstijden. Hier geldt echter wel dat de statafels in de shop of andere beperkte zitgelegenheid in de shop voor eten en drinken, vallen onder de horecaregels. Dat betekent dat de QR-code getoond moet worden. Dus alleen als klanten zittend in het horecadeel hun consumptie willen nuttigen, moeten zij een geldige QR-code laten zien;
• Afhalen van maaltijden blijft onder elke omstandigheid mogelijk.

Ook na 20.00 uur open?

TLN onderzoekt momenteel of tankstationwinkels en hun sanitaire voorzieningen ook na 20.00 uur kunnen openblijven. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om (warm) eten en drinken na 20.00 uur te verkrijgen.

De komende periode zal het kabinet onderzoeken of de coronapas op meerdere plekken verplicht kan worden, waaronder op de werkvloer en in niet-essentiële winkels.

Lees ook: ‘Er zijn ook genoeg positieve dingen in coronacrisis’