En daar zijn ze dan: vier nieuwe Volvo Trucks

‹ Terug naar overzicht

Volvo Trucks introduceert vier nieuwe trucks, met een sterke focus op de chauffeursomgeving, veiligheid en productiviteit. De vier zware trucks Volvo FH, FH16, FM en FMX vertegenwoordigen in Nederland ongeveer 90 procent van de leveringen van de Zweedse vrachtwagenfabrikant.

 

De nieuwe Volvo FM en FMX hebben een gloednieuwe cabine en veelal dezelfde instrumentendisplayfuncties als hun grotere broers FH en FH16. Het binnenvolume is met maximaal 1 m3 vergroot. Volgens de fabrikant zorgen de grotere ramen, een verlaagde deurlijn en nieuwe spiegels voor een beter zicht.

Volvo Trucks: hoger bed, meer opbergruimte

Het onderste bed in de slaapcabine is hoger geplaatst dan voorheen; er is dus extra opbergruimte eronder. Het cabinecomfort is extra geïsoleerd tegen koude, hitte en geluid, terwijl een sensorgestuurde klimaatunit met koolstoffilter een goede luchtkwaliteit bevordert.

heavy duty Volvo TrucksNieuwe chauffeursinterface

Het dashboard heeft een volledig nieuwe interface voor informatie en communicatie. Het instrumentendisplay is digitaal, met een 12 inch-scherm waarmee de chauffeur op elk gewenst moment eenvoudig de benodigde informatie kan kiezen. Binnen handbereik van de chauffeur bevindt zich een secundair 9 inch-display voor onder meer navigatie en camerabewaking.

Veiligheid

Volvo voegt voor extra veiligheid adaptief grootlicht toe aan zijn FH en FH16. Automatisch geselecteerde segmenten van het ledgrootlicht worden uitgeschakeld wanneer de truck tegenliggers of een ander voertuig van achteren nadert. De trucks beschikken ook over een verkeersbordherkenningssysteem.

Efficiënte motoren en alternatieve aandrijflijnen

Bij het Zweedse merk blijven ook in de nabije toekomst verschillende aandrijflijnen naast elkaar bestaan. De FH en FM zijn ook verkrijgbaar met een lng-motor. De brandstofefficiency en prestaties van deze motor zijn vergelijkbaar met die van gelijkwaardige Volvo-diesels, maar hebben een veel lagere klimaatimpact.

Volgende week is de Routiers-redactie uiteraard aanwezig bij de perspresentatie. In Routiers 2 besteden we vervolgens uitgebreid aandacht aan deze introductie.

Volvo liet eerder deze week zijn nieuwe trucks in gestapelde vorm zien Volvo-ceo Roger Alm erbovenop. Kijk hieronder hoe dat in z’n werk ging.