Opmerkelijk

Uitgelicht

Meer nascholing in vierde kwartaal 2018

Beroepschauffeurs hebben in het vierde kwartaal van 2018 aanzienlijk meer nascholing gevolgd dan in de vergelijkbare periode in 2017.

Lees verder
Opmerkelijk

Gezondheidsverklaring voortaan digitaal

Het CBR behandelt voortaan alle nieuwe gezondheidsverklaring van (aankomende) beroepschauffeurs in het nieuwe, digitale proces. Daardoor krijgen deze chauffeurs sneller duidelijkheid over hun rijbewijs.

Lees verder
Branded Experts

Werkschoenen: 'Chauffeur wil ook comfort'

Werkschoenen moeten uiteraard veiligheid bieden, maar veel chauffeurs zoeken ook nadrukkelijk naar comfort voor de lange uren achter het stuur.

Lees verder
Opmerkelijk

Bulgaarse chauffeurs maken Brussel vroeg wakker

De Belgische hoofdstad Brussel werd vanochtend al vroeg gewekt door door toeterende vrachtwagens, vooral uit Bulgarije. Enkele tientallen chauffeurs blokkeerden ook de straten in Brussel en zijn vervolgens op weg gegaan naar het Europees Parlement en naar de Europese Commissie.

Lees verder

Routiers 6 ligt op de mat!

In Routiers 6 is Dirk-Jan Hoogendoorn – sinds kort eigen rijder – gastheer in de rubriek Meerijden. “De eerste maanden denk je echt: waar ben ik aan begonnen?” Dat lijken chauffeurs zich bij ritten voor een goed doel niet of nauwelijks af te vragen, merkt Frans Bakker van Noah4All. “Chauffeurs staan vaak als eerste klaar.” Lees meer in het verhaal over de eerste Noah4All-dag.

Lees verder

Nascholing: leerdoelen horen nu ook bij minimumeisen

Het CBR verbetert de kwaliteit van de nascholing van chauffeurs door de minimumeisen aan te scherpen met de toevoeging van leerdoelen.

Lees verder
Opmerkelijk

‘Iedereen moet dit werk kunnen doen’

Meer vrouwen in het chauffeursvak kan een groot deel van het huidige tekort oplossen. Maar hoe trek je vrouwen aan voor dit ‘typische’ mannenberoep? Leven er niet te veel vooroordelen bij vrouwen waarom het werk niet geschikt zou zijn? In een nieuwe video vertelt chauffeur Nathaly Bol over haar ervaringen.

Lees verder

Snellere keuringsprocedure beroepschauffeurs

Bedrijfsartsen kunnen vanaf nu het keuringsverslag voor een CDE-rijbewijs online indienen. In samenwerking met ZorgDomein heeft het CBR daarvoor een artsenportaal geopend dat snelle, veilige, digitale communicatie tussen arts en CBR mogelijk maakt. Hiermee zet het CBR een grote stap in de vernieuwing van de onlinedienstverlening.

Lees verder

Nu in Routiers: ‘Ik noem het niet eens werken’

In Routiers 5 komt Gert van Veldhuisen aan het woord. Hij vervoert polopaarden en jachthonden. Voor de honden gebruikt hij een houten trailer met bijpassende Scania met neus. “Ik noem het niet eens werken. Het is gewoon mijn grootste hobby.”

Lees verder

Cao-akkoord over waarde vakantiedag

Cao-partijen TLN, VVT, FNV, CNV en De Unie hebben ingestemd met het bereikte onderhandelingsresultaat over de waarde van een vakantiedag.

Lees verder

'Ome Wout' is met pensioen (video)

‘Ome Wout’ is met pensioen. Het lijkt een normale aankondiging. Maar in dit geval is het een best bijzondere, want Ome Wout is een 52 jaar oude Ford-racetruck uit Ede die velen veel plezier heeft gebracht.

Lees verder

Minister complimenteert nieuwe Ridders van de Weg

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft zaterdag op de vijftigste editie van de Dag van Veilig Transport – Ridders van de Weg lovende woorden gesproken over de nieuwe lichting Ridders. Van Nieuwenhuizen was eregast tijdens de drukbezochte bijeenkomst in Nijkerk.

Lees verder
Opmerkelijk

Mono rijden moet nieuwe norm worden

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Milieu) gaf gisteren samen met betrokken partners het startsein voor de nieuwe campagne ‘Aandacht in het verkeer’, een langdurige campagne die weggebruikers gaat waarschuwen voor de risico´s van onder meer appen tijdens het rijden.

Lees verder

Stephan van Spronsen rijdt de mooiste truck

Tijdens de verkiezing Mooiste Truck van Nederland op het Truckstar Festival heeft Stephan van Spronsen de eerste prijs gewonnen. Hij werkt voor Weeda Transport uit Klundert en zijn Scania R450 was volgens de jury de mooiste: “Een auto waar niemand omheen kan. Een blinkende blikvanger, waarvan geen moertje onaangeraakt is gebleven bij het poetsen. Er is heel veel aandacht voor details, het is een truck in topconditie.”Tijdens de verkiezing Mooiste Truck van Nederland op het Truckstar Festival heeft Stephan van Spronsen de eerste prijs gewonnen. Hij werkt voor Weeda Transport uit Klundert en zijn Scania R450 was volgens de jury de mooiste: “Een auto waar niemand omheen kan. Een blinkende blikvanger, waarvan geen moertje onaangeraakt is gebleven bij het poetsen. Er is heel veel aandacht voor details, het is een truck in topconditie.”

Lees verder

'Chauffeur wil beloning voor goed rijgedrag'

Onderzoek van Verizon Connect toont aan dat vier op de tien ondervraagden positief staan tegenover registreren rijgedrag door middel van gps- en voertuigvolg- of fleetmanagementsysteem.

Lees verder
Opmerkelijk

VVN zoekt 'dodehoekvoorlichters'

Jaarlijks gebeuren er in ons land gemiddeld 50 dodehoekongevallen met vrachtauto’s en kwetsbare weggebruikers. Daarom zoekt Veilig Verkeer Nederland (VVN) chauffeurs die voorlichting willen geven aan basisschoolleerlingen over de gevaren van de dode hoek.

Lees verder
Daf

DAF Trucks zoekt oudste truck die nog gebruikt wordt

DAF Trucks is op zoek naar de oudste truck die nog steeds voor transporttaken wordt ingezet. De zoektocht richt zich op typische DAF voertuigen uit de afgelopen decennia die hun diensten dagelijks blijven bewijzen.

Lees verder
Scania

Scania zoekt de beste chauffeur van Europa

Scania daagt vrachtwagenchauffeurs van alle leeftijden uit om hun vaardigheden te tonen tijden de Scania Driver Competitions 2018-2019.Vanaf deze maand start de inschrijving. Het doel is om deelnemers uit meer dan 30 Europese landen aan te trekken die strijden om de ultieme hoofdprijs – een nieuwe Scania-truck die de winnaar zelf kan specificeren.

Lees verder
Opmerkelijk

Truckstar festival succesvol ondanks hitte

De 38e editie van het Truckstar Festival was weer een daverend succes! Ondanks de hitte was het TT-circuit van Assen van vrijdagavond tot zondagmiddag weer afgeladen met maar liefst 2.200 vrachtwagens. Ruim 55.000 mensen bezochten het festival.

Lees verder
Opmerkelijk

Rijbewijsregels versoepeld voor mensen met een aandoening

Enkele regels voor verschillende rijbewijzen zullen binnenkort worden versoepeld. Zo zullen er wijzigingen zijn voor personen die lijden aan hersentumoren of schizofrenie en psychoses. De wijzigingen zijn het gevolg van adviezen van de gezondheidsraad.

Lees verder

Sectormonitor: recordinstroom chauffeurs

In het eerste kwartaal van 2018 stroomt een record van 3.047 vrachtwagenchauffeurs de sector in op een totale instroom van 7.972. Hierdoor is er sprake van veel dynamiek op de arbeidsmarkt waar nu een recordaantal van bijna 150.000 mensen werkt.

Lees verder
Man Opmerkelijk

DB Schenker en MAN starten onderzoek naar platooning

In aanwezigheid van Andreas Scheuer, de Duitse Bondsminister van Transport & Digitale Infrastructuur, is een truck “platoon” van het kantoor van DB Schenker in Neufahrn nabij München via het digitale testtraject op de A9 naar Nürnberg gereden.

Lees verder
Opmerkelijk

Johannes Ritsma winnaar eerste NK Veiligste Chauffeur

De allereerste editie van het NK Veiligste Chauffeur is op zaterdag 9 juni gewonnen door Johannes Ritsma uit Surhuisterveen. De Fries is in het dagelijks leven werkzaam voor Boonstra Transport (Haulerwijk).

Lees verder
Opmerkelijk

Logistiek team Alpe d’Huzes krijgt nieuwe trailer van Nedcargo

Om te vieren dat Nedcargo al vijf jaar het logistiekteam van de Alpe ‘d Huzes steunt heeft het besloten dat dit jaar wat zichtbaarder te doen dan normaal. Het logistiekteam zal dit jaar met een splinternieuwe trailer, geleverd door Nedcargo, de wielrenners ondersteunen die de Alpe d’Huez beklimmen om donorgeld op te halen voor kankeronderzoek.

Lees verder
Opmerkelijk

We Are Transport: nieuwe transportbeurs in Brussel

De laatste standruimte voor de beurs ‘We Are Transport’ is verkocht. Dat meldt mede-organisator TLV, de Vlaamse zustervereniging van TLN. We Are Transport is de opvolger van de verdwenen beurs Trailer en heeft een formule die lijkt op de ook verdwenen BedrijfsautoRAI in Nederland.

Lees verder
Volvo

Finalisten NK Veiligste Chauffeur bekend

Tien beroepschauffeurs hebben zich gekwalificeerd voor de grote landelijke finale van het NK Veiligste Chauffeur op 9 juni. De halve finale vond zaterdag plaats tijdens de kennisdag in Beesd, waar de honderd veiligste chauffeurs van Nederland acte de présence gaven.

Lees verder
Opmerkelijk Volvo

Volvo Trucks FL Electric, de eerste geheel elektrische truck

Met de FL Electric heeft Volvo, naar eigen zeggen, de eerste truck die volledig elektrisch is voor commercieel gebruik. Hij is onder andere bedoeld voor stedelijke distributie en afvalverzameling. Volvo speelt hiermee in op een groeiende vraag naar dit soort vrachtwagens.

Lees verder
Opmerkelijk

Simon Loos start hernieuwd opleidingstraject ‘Les met Loos’

Met het oplopen van het chauffeurstekort is er vanzelfsprekend meer aandacht voor het opleiden van nieuwe vrachtwagenchauffeurs. Simon Loos speelt hier op in met zijn vernieuwde Les met Loos-opleidingen waarbij zowel slagingsgarantie als baangarantie geboden worden.

Lees verder
Opmerkelijk

Interviews chauffeurs over geluidsoverlast koelmotoren

Vanaf dinsdag 3 april worden er op verschillende grotere truckstops interviews met vrachtwagenchauffeurs afgenomen en geluidsmetingen gedaan. Reden is een onderzoek naar geluidsoverlast door koelmotoren.

Lees verder
Opmerkelijk

TX-FLEX smartphone-app geüpdatet met boordcomputerfuncties

De mobiele TX-FLEX-app van WABCO heeft een grote update gekregen. De app bevat nu uitgebreide telematicafuncties die voorheen alleen met een boordcomputer te gebruiken waren. De functies maken het mogelijk vloten op afstand te beheren op een flexibele en mobiele manier.

Lees verder
Opmerkelijk

Code 95 en richtlijnen rijbewijs aangepast

Een voorstel van de Europese Commissie voor het aanpassen van richtlijn 2003/59/EC is afgelopen dinsdag aangenomen door het Europees Parlement. De wijzigingen richten zich vooral op de rijopleiding, maar ook op de Code 95-trainingen. De nadruk ligt onder andere op veiligheid en duurzaamheid.

Lees verder
Opmerkelijk

Boetes ook voor buitenlandse transporteurs

Boetes voor buitenlandse vrachtwagens moeten ook gewoon geïnd worden, vindt TLN. De brancheorganisatie voor transport en logistiek doet een oproep aan de Tweede Kamer hier meer rekening mee te houden.

Lees verder
Opmerkelijk

Hoofdrol voor Bidfoodchauffeurs in wervingscampagne

Online voedingsmiddelengroothandel Bidfood zoekt honderd nieuwe chauffeurs. Hiervoor zijn zij een wervingscampagne gestart waarbij zij vier Bidfoodchauffeurs in een webserie volgen met de camera.

Lees verder
Opmerkelijk

Eerste NK Veiligste Chauffeur officieel van start

De eerste editie van het NK Veiligste Chauffeur van Nederland is op 1 maart van start gaan. In totaal hebben ruim 1300 beroepschauffeurs zich aangemeld voor deelname aan het prestigieuze evenement.

Lees verder
Opmerkelijk

Troostwijk veilt alles: Ex Us army surplus auction

Als je gek bent op vrachtwagens en als dat moderne spul niet echt aan jou besteed is, dan kun je je hart ophalen op een veiling van onder meer oud leger materiaal. Op 3 april is weer een kijkdag voor overtollig legermaterieel.

Lees verder
Opmerkelijk

Verlichte Truckoptocht

In Nijmegen werd op 23 december, de zaterdagavond voor kerstmis, voor de tweede keer een Verlichte Truckoptocht georganiseerd. De organisatie wil van het evenement een blijvende traditie in de binnenstad van Nijmegen maken. Hier een beeld- en videoimpressie [lees hele artikel in ROUTIERS 1-2018].

Lees verder
Opmerkelijk

Chauffeurs gezocht voor de RoadStars Trophy

De inschrijving voor het jaarlijkse internationale truckavontuur, de RoadStars Trophy, is geopend op online platform RoadStars en loopt tot 11 februari. Actieve vrachtwagenchauffeurs, ongeacht in welk merk truck ze rijden, kunnen zich inschrijven voor deze truckwedstrijd, waar moed, kracht, behendigheid, denkvermogen en teamwork centraal staan.

Lees verder
Opmerkelijk

TLN en vrachtwagen-importeurs Veilig op Weg

In november kregen de kinderen van groep 7 en 8 van obs de Optimist in Hoofddorp over het programma Veilig op Weg van TLN en VVN, toegespitst op de omgang met vrachtwagens in het verkeer.

Lees verder
Opmerkelijk

Noodremfunctie spaarde chauffeur Tjitze Bouma

Op 10 november 2017 voegde een auto met hoge snelheid in tussen chauffeur Tjitze Bouma en zijn voorganger. De noodremfunctie spaarde hem, maar de vrachtwagen achter hem had minder geluk. Wie ergert zich weleens aan dit soort gevaarlijke inhaalmanoeuvres?

Lees verder