op zijn website weten dat zijn parkeerplaats, sanitair én keuken openblijven voor hen, nu de complete horeca tot 6 april op slot is als gevolg van het coronavirus.  "/>

Bezorging aan cabinedeur vanwege coronavirus

‹ Terug naar overzicht

“Beste chauffeur, wij blijven voor jullie klaarstaan! Wanneer jullie niet naar ons kunnen komen, komen wij naar jullie toe!” Met deze woorden laat Wegrestaurant Malden chauffeurs op zijn website weten dat zijn parkeerplaats, sanitair én keuken openblijven voor hen, nu de complete horeca tot 6 april op slot is als gevolg van het coronavirus.  

 

En zo komt het dat Rik van Schaeren, samen met zijn vrouw Sandra eigenaar van Wegrestaurant Malden, op dinsdagavond 17 maart op zijn fiets tussen de vrachtwagens rijdt om uitgeprinte menu’s uit te delen en bestellingen af te leveren aan chauffeurs in hun cabine.

Coronavirus: niet in het restaurant eten

bezorging coronavirus

Rik neemt een bestelling op.

Het is 18.30 uur en het begint aardig vol te lopen op de parkeerplaats van Wegrestaurant Malden langs de A73 net ten zuiden van Nijmegen. Bij de ingang van het wegrestaurant houdt Rik goed in de gaten welke vrachtwagens het terrein op komen rijden. Vervolgens rijdt hij naar hen toe met een stapeltje uitgeprinte dagmenu’s. “Er staan iedere dag drie andere hoofdgerechten op waaruit de chauffeurs kunnen kiezen”, zegt vertelt. “Per hoofdgerecht kunnen ze ook aangeven of en zo ja ze aardappelen of friet willen. En natuurlijk ontbreken ook de verschillende groenten niet waaruit kan worden gekozen. Verder kunnen chauffeurs nog aankruisen of ze een of meerdere blikjes fris, bier of een beker koffie willen. Voor dit hoofdgerecht inclusief douche vragen we € 17,50. Aan soep en toetjes beginnen we nu niet, want dat is niet handig voor chauffeurs die alles in de cabine moeten opeten.”

Om de bezorging soepel en snel te kunnen laten verlopen, vullen de chauffeurs ook hun kenteken en de naam van het bedrijf in.

Verzorgen

Nadat de chauffeurs hun bestelling hebben gedaan, brengt Rik de ingevulde prints naar het restaurant en gaan ook de chauffeurs die kant op om hun bestelling af te rekenen. Sommigen wandelen dan rustig terug naar hun auto in afwachting van de maaltijd, anderen hebben meteen hun toiletspullen meegenomen om alvast een douche te nemen. Enkele chauffeurs kunnen na het douchen ook meteen zelf hun bestelling meenemen richting vrachtwagen, anderen belevert Rik met veel plezier per fiets. “Tja, we hadden een week geleden niet kunnen bedenken dat ik hier zou fietsen vanavond. Maar we willen de chauffeurs die in deze tijden gewoon doorwerken en vaak vele uren draaien wel goed blijven verzorgen. Bovendien is voor ons natuurlijk ook elke euro die we verdienen in deze tijd meegenomen.”

Hoe loopt het?

Op de vraag hoe het loopt, kan Rik nog niet echt een antwoord geven. “We zijn er nog maar een paar dagen mee bezig en verzorgden in totaal 29 menuutjes. Dat is niet heel veel, maar vandaag en ook de komende dagen verwachten we wat meer chauffeurs. We hebben hier ruimte voor zestig tot 65 vrachtwagens, dus dat moet goed komen.”

Gekkenwerk

De chauffeurs kunnen de service van Wegrestaurant Malden wel waarderen, hoewel het ook voor hen allemaal erg wennen is. Waar ze immers normaal gezellig binnen aanschuiven met collega’s, is het nu even kort een praatje maken op afstand met Rik en alleen in de cabine hun maaltijd nuttigen.

eten en douchen coronavirus

Henk Swieringa: “Wij rijden voor onder andere Jumbo en zijn superdruk.”

Henk Swieringa, chauffeur bij Ambrosius Transporten, heeft om 18.30 uur al gegeten en gedoucht en gaat zo alweer vertrekken. “Wij rijden voor onder andere Jumbo en zijn superdruk. We rijden deze dagen drie ritten per dag in plaats van de gemiddeld twee ritten die we normaal rijden. Ik vertrek nu alweer naar Hoensbroek en het is de bedoeling dat ik morgenvroeg om 7.00 uur weer in Beilen sta. Gekkenwerk als je in deze tijd levensmiddelen rijdt.”

Onzekere tijden

Voor een andere chauffeur die altijd bloemen en planten vervoert naar Duitsland zijn het onzekere tijden. “Deze week rijden we zoals altijd nog bloemen en planten naar klanten in Duitsland, maar volgende week houdt dat op. We zullen dan zeker andersoortige lading gaan vervoeren, maar wat en waarnaartoe is nog niet duidelijk. Afwachten dus.”

Terwijl Henk Swieringa in zijn vrachtauto stapt, vraagt hij aan Rik of niet ook kleine flesjes wijn verkoopt. “Normaal drink ik een glas wijn bij het eten, maar dat gaat nu niet in de cabine. Zo’n klein flesje zou een uitkomst zijn.” Rik vindt het een goed idee en belooft hem dat hij ze de volgende keer als Henk weer komt in huis heeft.