‘Wij willen chauffeurs blijven bedienen'

coronacrisis 17-04-2020
‘Wij willen chauffeurs blijven bedienen'

Zoals zoveel horecagelegenheden zijn het ook voor restaurant De Zingende Wielen in Den Oever zware tijden sinds het uitbreken van de coronacrisis. In plaats van de gewoonlijke drukte ‘s avonds met chauffeurs en overdag en in de weekenden met veel dagjesmensen en andere gasten, is het nu erg stil met alleen de afhaalservice voor chauffeurs doordeweeks van 17.00 tot 21.00 uur.

‘Wij willen chauffeurs blijven bedienen'
Eefje Ott-Komin (links): "Chauffeurs worden niet overal even goed ontvangen."

In plaats van ‘normale’ lange dagen van 6.00 tot 23.00 uur te werken, beginnen medewerkers van De Zingende Wielen nu op werkdagen pas om 16.00 uur met de voorbereidingen in de keuken van de afhaalgerechten voor de chauffeurs. “Zij kunnen die gerechten onderweg of op de parkeerplaats telefonisch bestellen en dan tussen 17.00 en 21.00 uur op de afgesproken tijd afhalen. We hebben hart voor chauffeurs en willen hen zo graag blijven bedienen”, zegt Eefje Ott-Komin, die samen met Martijn Ott, zoon van haar vorig jaar overleden man, De Zingende Wielen runt. 

‘Wij willen chauffeurs blijven bedienen'

Afhaalmenu’s voor chauffeurs

De afhaalmenu’s van € 15 variëren per dag en bestaan uit een hoofdgerecht inclusief een blikje fris of bier. “Bij het tankstation hiernaast kunnen de chauffeurs die hier overnachten ‘s ochtends terecht voor een kop koffie en een broodje. Vanzelfsprekend kunnen ze bij ons ‘s avonds gebruikmaken van douche en toilet.”

‘Wij willen chauffeurs blijven bedienen'

Goede, gezonde maaltijd

Hoewel de omzet die Eefje draait slechts een paar procent is van wat er normaal binnenkomt, houden ze de keuken en sanitaire voorzieningen graag op voor de chauffeurs. “Je wilt dat ze hier terechtkunnen voor een goede en gezonde maaltijd, rust en een praatje. Soms zoeken ze elkaar op voor een gesprek en soms kletsen we hier even gezellig bij het afhalen van de maaltijden.” 

Even de benen strekken

In eerste instantie kozen Eefje en Martijn ervoor om de maaltijden te bezorgen in de cabine. “De meeste chauffeurs vinden het echter heerlijk om even de benen te strekken en halen dan net zo lief de maaltijd zelf op. En ons scheelt dat het nodige heen-en-weer lopen.” De maaltijden die De Zingende Wielen serveert zijn voornamelijk vleesgerechten, zoals schnitzels en varkenshaas met diverse sauzen naar keuze, evenals spareribs. Vanzelfsprekend wordt het vlees geserveerd met gebakken aardappeltjes en groente naar keuze. En als een chauffeur erom vraagt, is ook een toetje mogelijk.

Om de chauffeurs een hart onder de riem te steken, deelde De Zingende Wielen de vrijdag voor Pasen ook een bosje gele tulpen uit aan de chauffeurs. “Dat mocht wel eens, want ze worden echt niet overal even goed ontvangen. We horen verhalen dat het vooral in Duitsland her en der drama is. Chauffeurs mogen dan geen gebruik maken van douche of toilet. Dat kan toch niet!”

Anderhalve meter afstand

Op de vraag hoe Eefje de toekomst ziet, verzucht ze: “Dit moet niet te lang zo doorgaan. We zijn benieuwd of we de 21ste april te horen krijgen dat de maatregelen die nu van kracht zijn vanaf de 28ste weer wat worden verruimd. In het restaurant als het onze moet dat makkelijk kunnen die anderhalve meter afstand houden. Dan maar wat minder tafels. Het zou ook fijn zijn voor ons personeel. We werken normaal met 33 medewerkers: twintig vaste krachten en dertien parttimers. Dat is nu aanzienlijk minder. Ook voor ons is het wennen, Voor het eerst in jaren zijn we nu de weekenden vrij. Je weet niet wat je meemaakt. Hopelijk komt daar voor iedereen snel verandering in.”