Wie is de veiligste chauffeur van Nederland?

03-06-2022
Wie is de veiligste chauffeur van Nederland?

Wie is de veiligste chauffeur van Nederland in 2022? Vrachtwagenchauffeurs kunnen zich weer aanmelden voor de competitie van het NK Veiligste Chauffeur en meteen online aan de slag gaan. De finale van het NK Veiligste Chauffeur vindt plaats op zaterdag 1 oktober op het TT Circuit in Assen.

Wie is de veiligste chauffeur van Nederland?

Het NK Veiligste Chauffeur is een competitie waarin wordt gezocht naar de veiligste vrachtwagenchauffeur van Nederland. Tijdens het NK nemen Nederlandse vrachtwagenchauffeurs het tegen elkaar op. Eerst online en daarna fysiek tijdens de finales. 

NK Veiligste chauffeur

Alle vrachtwagenchauffeurs die voldoen aan de vereisten voor deelname kunnen zichzelf aanmelden. Daarnaast is er dit jaar een mogelijkheid om te worden voorgedragen voor deelname door de werkgever. Dit kan zijn naar aanleiding van bijvoorbeeld een interne stemming of na het houden van een eigen minicompetitie.

Alle aangemelde vrachtwagenchauffeurs strijden tegen elkaar door middel van online testen. De beste vijftig vrachtwagenchauffeurs plaatsen zich dit jaar voor de halve finales. In de finales komt er dit jaar maximaal één chauffeur per transportbedrijf in actie, dat is degene die per transportbedrijf het hoogst in het klassement staat. De vijftig deelnemers die worden geselecteerd voor de halve finales zijn afkomstig uit de nominatie vanuit ondernemers van waaruit de top 20 instroomt en vanuit de vrije inschrijving van waaruit de top 30 instroomt. De halve finales vinden plaats op zaterdag 10 september in Hoogeveen en op zaterdag 17 september in Beesd. Op zaterdag 1 oktober strijden de beste twintig vrachtwagenchauffeurs tegen elkaar in de finale op het TT Circuit in Assen. 

Lees ook: René de Baat wint NK Veiligste Chauffeur 2021

De winnaar van het NK Veiligste Chauffeur 2022 wint naast de sportieve eer vanzelfsprekend de TVM Award. Daarnaast gaat de gehele top 10 beste vrachtwagenchauffeurs naar Volvo Trucks in Göteborg, Zweden. Hier wordt een bezoek gebracht aan de fabriek, het Volvo Trucks democentrum en aan het Volvo Museum. De nummers 11 tot en met 20 gaan met de bus naar de grootste Volvo Trucks-fabriek, in het Belgische Gent.

Andere TVM Awards

Naast het NK Veiligste Chauffeur bestaat de TVM Awards uit vijf andere Awards: Ridder, Veilig Transport, MVO, Duurzaamheid en Innovatie. 

TVM Award Ridder wordt toegekend aan een vrachtwagenchauffeur die iets bijzonders gedaan of gepresteerd heeft op het gebied van transportveiligheid. Voorbeelden daarvan kunnen zijn het jarenlang schadevrij hebben gereden of het hebben verricht van een heldhaftige actie op de snelweg. Nomineren kan tot en met zondag 19 juni. Uiterlijk begin juli maakt TVM de kanshebbers voor deze Award bekend.

Daarnaast wordt de TVM Award Veilig Transport toegekend aan een onderneming die vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid dit jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan de transportveiligheid op het gebied van preventie. 

TVM Award Innovatie

Naast de TVM Award Ridder en Veilig Transport, introduceert TVM nu ook drie nieuwe Awards, te weten Innovatie, MVO en Duurzaam. De afgelopen periode heeft de maatschappij een transformatie ondergaan die van invloed was op de wijze waarop de sector haar werk deed en het leven was ingericht. Het belang van transport en logistiek bij het leveren van vaccins over de hele wereld en het in stand houden van een constante levering van goederen is nog eens een keer duidelijk geworden. Technologische integratie en de wijze van samenwerken op afstand heeft de sector in een versnelling gezet. Innovatie zal dan ook na de coronapandemie niet ophouden. Daarom heeft TVM nu ook de Award Innovatie in het leven geroepen. Dit om spraakmakende innovaties een podium te kunnen geven. 

TVM Award MVO

Ook is er nu een TVM Award MVO. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is ondernemen waarbij er een evenwicht is tussen de economische, sociale en milieubelangen. De gevolgen van activiteiten in de sector raken mens en milieu. Mvo betekent dat de sector zoekt naar een juiste balans bij de activiteiten die mens en milieu raken en bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke en milieuproblemen voor een gezonde toekomst van de sector.

TVM Award Duurzaamheid

Ten slotte is er nu ook een TVM Award Duurzaam. De transportsector is continu in beweging en bezig met de impact van de sector op het milieu. Ondernemers hebben te maken met veranderende omstandigheden en wijzigende wet- en regelgeving. Er zijn verschillende certificeringen om de impact op ons milieu te beperken. Dat begint met inzicht en bewustwording met als doel om de CO2-uitstoot binnen de sector transport en logistiek structureel te reduceren.

Het grootste deel van de CO2-uitstoot in de sector wordt veroorzaakt door rijdend materieel. TVM stimuleert niet alleen het verduurzamen van vrachtwagens, bestelbussen en auto’s, maar met name ook het gebruik ervan. Hierbij ondersteunt TVM haar leden met toepasbare oplossingen die werken in de praktijk. Met de TVM Award Duurzaamheid biedt TVM een podium voor transportondernemers die vooroplopen in de sector en continu bezig zijn met het verduurzamen van transport voor een gezonde toekomst van de sector.

Uitreiking op TT Circuit Assen

De vijf bovengenoemde awards zijn alle juryprijzen en worden uitgereikt op de finaledag op 1 oktober op het TT Circuit in Assen. De jury bestaat uit enkele partners van de TVM Awards en een afgevaardigde namens TVM verzekeringen. Nomineren kan tot en met zondag 19 juni. Uiterlijk begin juli maakt TVM de kanshebbers voor deze TVM Awards bekend.