Wat een transportbedrijf wil zien in een cv van een chauffeur

Vak & Kennis 15-06-2022
Wat een transportbedrijf wil zien in een cv van een chauffeur

Wie ben jij en wat kun jij? Dat wil een transportbedrijf waar een chauffeur wil werken, graag snel boven tafel krijgen. Daarom is het goed om indruk te maken met je cv, een curriculum vitae – dat is het verhaal over je levensloop. Zodat jij die baan die je wilt, ook krijgt.

Wat een transportbedrijf wil zien in een cv van een chauffeur

Aan werk geen gebrek. Maar voordat transportondernemingen jou in dienst nemen, willen ze graag weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Dat maakt een belronde met diverse bedrijven snel duidelijk. 

Vlotman, Nijmegen

“Ervaring is voor ons het belangrijkste. Die moet in een cv staan. Een cv zonder toelichting per e-mail komt onfatsoenlijk over. Dat hebben we ook wel eens meegemaakt. En als iemand veel wisselt van werkgever, dan ligt dat vaak aan de persoon zelf. Een fotootje is ook plezierig. Dan weet je meteen of je iemand namens jouw bedrijf op stap wilt laten gaan. Ten slotte vinden we de leeftijd van belang. Het is geen must, maar we willen graag iets jonger personeel. Nu zijn de chauffeurs tussen 48 en 67 jaar oud bij ons. Met het oog op de toekomst willen we wat jongere personen aantrekken. Twee jaar geleden namen we nog iemand aan die net zijn rijbewijs had gehaald. De instructeur had hem naar ons doorverwezen. Het kan dus ook anders lopen. We kennen onze klanten en weten wie we waar naartoe kunnen sturen.” 

Gerrits, Winsen

“Er moeten niet te veel werkplekken op een cv staan. Tegenwoordig zie je jongens die overal en nergens rijden. Dat geeft me weinig vertrouwen. Vooral bij jonge chauffeurs komt dat regelmatig voor. Hoort het bij deze tijd? Verder nemen wij alleen Nederlandse chauffeurs in dienst, die beschikken over alle rijbewijzen. Chauffeurs moeten ook flexibel zijn. Als iemand op gesprek komt, kijken we of het gevoel goed is. Wat dat is? Mensen met een aanpakkersmentaliteit, daar houden we van.”

Dit artikel krijg je cadeau van Routiers.
Voortaan alles lezen?
Neem dan
een abonnement! 

Amco, Milsbeek

“We vervoeren paardenmest van maneges en compost naar kwekers. Daardoor hebben we het liefst chauffeurs met een agrarische achtergrond. Met jongens die dat hebben, hebben we eerder een klik. Die vinden het werk niet vies, zijn graag fysiek bezig. Het is best zwaar werk. Een mestput ligt nooit aan de straat, dus je moet goed kunnen manoeuvreren met een auto. We zoeken dan ook alleen chauffeurs met een paar jaar ervaring, bij voorkeur kraan- en combi-ervaring. Een no-nonsensementaliteit en zelfredzaamheid zijn belangrijk, want als je in het donker op een manage bent, moet je zelf je weg kunnen vinden. Dergelijke zaken zien we graag terug in een cv.”

Veens, Andelst

“Als we een cv ontvangen met minder dan twintig opdrachtgevers erop, zijn we al blij! ‘Ik heb een hoop ervaring’, zeggen ze dan. Maar in werkelijkheid hebben ze het nergens naar hun zin. De behaalde rijbewijzen en de ervaring die passend is voor de functie, moeten op het cv staan. Wat we in de loop van de tijd hebben geleerd, is ook te vragen naar privézaken, of er schulden spelen bijvoorbeeld. Want je maakt van alles mee. Maar wat iemand niet wil vertellen, vertelt hij niet. Ik vind het ook van belang dat iemand zich verdiept in ons bedrijf. Dan is er sprake van oprechte interesse.”     

Uitleg curriculum vitae

• Socialmedia-accounts
Gebruik jij ook op sociale media, zoals TikTok, Facebook, Instagram of LinkedIn, of heb je een eigen website? Voeg dan de linkjes toe. En denk je dat een foto niet nodig is? Fout! Kies een portret van kort geleden, niet die zomerfoto van tien jaar geleden bijvoorbeeld. Met een mobieltje kun je makkelijk een foto van jezelf (laten) maken. 

• Opleidingen
Begin met je scholing: vermeld je laatst genoten opleiding het eerst en daarna de opleidingen die je daarvoor deed. Je telt dus terug, begint bijvoorbeeld: 2020 opleiding A, 2018 opleiding B, enzovoorts.

• Werkervaring
Met je werkervaring doe je hetzelfde: start met je meest recente baan en daarna de baan die je daarvoor had. Beschrijf de titel van je functie, hoe lang je er werkte en wat je deed. Hopelijk maakt je dat geschikt voor de vacature. Belangrijk is wat je er zelf aan hebt toegevoegd. Ofwel: waar ben je goed in? Let op: zorg wel dat je juist die vaardigheden vermeldt die van belang zijn voor de baan waar je op solliciteert. Als in een vacaturetekst staat dat je contact hebt met mensen in een baan, beschrijf dan je sociale vaardigheden.   

• Meer vaardigheden
Ben je goed in het besturen van een heftruck, een extra lange vrachtwagencombinatie, of iets er tussenin? Rijd je altijd binnen de tijd? Ben je extra servicegericht voor je afnemers? Breng je je werkgever op goede ideeën? Ben je flexibel, stressbestendig en heb je een groot aanpassingsvermogen? En waar blijkt dat zoal uit? Wat waarderen collega’s in je? Krijg je vaak een goed woordje terug van anderen? Beschrijf dat bij je werkervaring, want dat kan juist van betekenis zijn. Wees vooral niet bescheiden.

• Hobby’s en referenties
Sleutel je graag aan een auto, of heb je een andere hobby die interessant is voor het werk? Versta je Engels, Duits of Frans? Vermeld dit als laatste in je cv. 

• Motivatiebrief
Nu je cv rond is, heb je het meeste werk gedaan. Wat nog ontbreekt, is je motivatiebrief. In deze brief vertel je – het liefst beknopt en overtuigend – waarom je die baan wilt. Verdiep je vooraf goed in het bedrijf waar je wilt werken. Bekijk in ieder geval de site. Je kunt ook bellen met vragen over de vacature, zodat je net iets meer weet dan een ander. Voor de brief geldt: wat maakt dat jij ernaar uitkijkt om juist daar te gaan werken? 

Wat moet je op je CV invullen?

Personalia
Goede, actuele foto
Naam:
Geboortedatum:
Adres:
Woonplaats:
Telefoonnummer, e-mailadres en andere adressen:
Rijbewijzen:

Profiel
(Bijvoorbeeld) Ik ben een betrouwbare chauffeur met .. jaar werkervaring in de vakgebieden… Ik ben goed in …. (eigenschappen) en heb een … rijstijl. Ik zou graag … (wat zoek ik in mijn werk) willen.

Werkervaring
Momenteel: Transportbedrijf … in …
20..: Transportbedrijf … in
20..: Bouwbedrijf … in

Opleidingen
(Bijvoorbeeld bbl-opleiding Timmerman MBO Rijnland)

Cursussen
Cursus code 95 …

Hobby’s