Waarom een dashcam in een vrachtwagen onmisbaar is

10-06-2021
Waarom een dashcam in een vrachtwagen onmisbaar is

Online circuleren de nodige video’s van gevaarlijke verkeerssituaties, botsingen of verkeersruzies. Deze beelden zijn vaak vastgelegd met een dashcam, een kleine camera die constant beelden registreert door de voorruit van een voertuig.

Waarom een dashcam in een vrachtwagen onmisbaar is

Dat een dashcam spraakmakende beelden kan opleveren is niet te ontkennen, dergelijke filmpjes scoren vaak meerdere likes op social media. Dit is echter niet de reden waarom de meeste vrachtwagenchauffeurs en transportbedrijven hun voertuigen voorzien van zo’n virtuele bijrijder. De camera dient namelijk verschillende doelen die ook voor een chauffeur erg handig kunnen zijn. Wat deze functionaliteiten precies zijn en waarom een dashcam vrachtwagen-oplossing ook voor een chauffeur onmisbaar is, staat in dit artikel.

1. Een dashcam levert bewijs

Als een chauffeur betrokken raakt bij een ongeval door een fout of verkeerde inschatting van een andere verkeersdeelnemer, kan een dashcam hét bewijs van schuld en onschuld zijn.

Als een chauffeur zich netjes aan de verkeersregels houdt, maar medeverkeersdeelnemers niet, dan kan het zomaar zijn dat de chauffeur alsnog betrokken raakt bij een ongeval. Voertuigen die vaak aanwezig zijn op de openbare weg, zoals vrachtwagens of andere bedrijfsvoertuigen, komen nu eenmaal vaker in verschillende soorten verkeerssituaties wat de kans op een ongeval vergroot.

In een ongeval terecht komen is nooit prettig. Zeker niet als iemand onterecht de schuld krijgt van het ongeval. Helaas komt dit vandaag de dag nog steeds voor omdat niet elke mobilist altijd goed verzekerd is. Zonder omstanders wordt het lastig om schuld of onschuld te bewijzen. De beelden van een dashcam kunnen dat in zo’n situatie wél aantonen. Deze beelden worden namelijk gezien als waarheidsgetrouw bewijs. Is het het woord van de ene verkeersdeelnemer tegenover het woord van de andere, dan bieden de camerabeelden het verlossende woord. 

Een dashcam zorgt er dus voor dat een chauffeur voorbereid de weg op kan gaan. De kans op een valse beschuldiging bij een ongeval wordt in ieder geval een stuk kleiner.

2. Een dashcam vergroot de verkeersveiligheid

Zodra je een dashcam installeert neemt de verkeersveiligheid toe. Dit klinkt misschien gek, aangezien zo’n camera geen daadwerkelijke bescherming biedt zoals een airbag of autogordel. Hoe zorgt een dashcam dan voor meer verkeersveiligheid?

Onderzoek uitgevoerd door een verzekeringsmaatschappij toont aan dat het aanbrengen van een dashcam in de auto leidt tot minder verkeersongevallen en minder onveilige situaties. Veel bestuurders rijden vaak ongemerkt te hard of veroorzaken onveilige verkeerssituaties. Door een dashcam worden deze situaties vastgelegd op beeld. De beelden bieden de bestuurder inzicht in het rijgedrag, waardoor de bestuurder bewust wordt van de risico’s die hij veroorzaakt in het verkeer. Ook biedt een dashcam de mogelijkheid om risicovolle situaties in het verkeer eenvoudiger te leren herkennen. 

Bovendien geldt dat een verkeersdeelnemer die gefilmd wordt, vaak bewuster rijgedrag vertoont. Voor wie voortaan veiliger de weg op wil en inzicht wil krijgen in gevaarlijke verkeerssituaties, is het dus verstandig om een dashcam aan te schaffen.

3. Begeleiding op maat

Naast dat een dashcam bewijs biedt en de veiligheid op de weg vergroot, zorgt de camera er ook voor dat elke individuele bestuurder voorzien kan worden van persoonlijke begeleiding. Zeker wanneer een chauffeur werkzaam is in een groter bedrijf met meerdere medewerkers die vaak op de weg aanwezig zijn, kan het lastig zijn om alle bestuurders persoonlijk te voorzien van de juiste begeleiding. Bijna iedereen heeft een andere rijstijl, wat het voorzien van persoonlijke coaching zo goed als onmogelijk maakt.

Een dashcam aanbrengen in elk voertuig maakt persoonlijke coaching wel mogelijk. De videofragmenten bieden namelijk inzicht in het type rijgedrag van een bestuurder. Deze inzichten geven de chauffeur, of een leidinggevende binnen het team, de mogelijkheid om gerichter advies te geven als het gaat om rijgedrag. Door bijvoorbeeld het rijgedrag te analyseren in combinatie met de gereden route, valt er vaak een hoop winst te behalen.

Ook voortaan beter voorbereid en veiliger de weg op of meer inzicht krijgen in het rijgedrag? Dan is een dashcam dé oplossing.