Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Nieuws 20-12-2022
Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Het is zover: de sneeuwkettingen mogen weer uitgepakt worden. De winter breekt aan en dat sneeuwkettingen jou veilig houden tijdens lange ritten in de vrachtwagen spreekt waarschijnlijk wel voor zich. Maar hoe zit het eigenlijk met de wet- en regelgeving voor vrachtwagens? Is het verplicht? En waar zijn ze wel of juist niet toegestaan?

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Wist je dat het in veel landen verplicht is om als vrachtwagenchauffeur sneeuwkettingen bij je te hebben? Bij zware bedrijfswagens boven de 3500 kilogram geldt dit. Dat zijn dus ook de meeste vrachtwagens. In andere landen zijn alleen sneeuwkettingen verplicht op sommige wegen of onder specifieke weersomstandigheden. Daartegenover zijn er weer andere landen die stellen dat de kettingen moeten voldoen aan een specifiek keurmerk, zoals de sneeuwkettingen in Duitsland (Tüv) en Oostenrijk (Ö-norm). Ook in Frankrijk gelden er inmiddels weer nieuwe regels. 

Sneeuwkettingen in Nederland verboden

Het grappige is dat je als Nederlandse vrachtwagenchauffeur zelf in een land woont waar sneeuwkettingen verboden zijn. Ze kunnen het wegdek of de wegmarkeringen beschadigen en dat kan de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Wanneer je toch met kettingen wilt rijden, kan dit alleen in uitzonderlijke individuele gevallen. Hiervoor moet je volgens het Rijk toestemming vragen aan de desbetreffende wegbeheerder.

Even de route checken

Voordat je gaat rijden naar jouw bestemming met de vrachtwagen is het dus verstandig om even de route te checken. Het kan zomaar zijn dat je door verschillende landen heen rijdt waar in elk land weer een eigen wet- en regelgeving geldt. Heb je je route gecheckt en gecontroleerd op alle benodigdheden, dan doe je er goed aan deze van tevoren aan te schaffen en in de vrachtwagen te leggen. Wanneer je verschillende soorten kettingen bij je moet hebben kun je het beste een kistje maken en de naam van het desbetreffende land opzetten. Zo heb je je sneeuwkettingen snel bij de hand indien je een grens over gaat. Het belangrijkste is uiteraard dat jouw veiligheid samen met de inhoud van je truck voorop staat en je heelhuids aankomt op je bestemming.