Voor een baas werken kan altijd nog, vindt Jan Moonen

Mijn bedrijf 20-07-2022
Voor een baas werken kan altijd nog, vindt Jan Moonen

“Als je al achttien jaar bij je ouders werkt, en je alles zelf regelt – buiten de boekhouding om – is het wel de moeite waard om het zelf te proberen”, zegt eigen rijder Jan Moonen.

Voor een baas werken kan altijd nog, vindt Jan Moonen

Mijn Bedrijf
Wie: Jan Moonen (37 jaar)
Truck: Volvo FH16
Bedrijf: Jan Moonen Transport, Maasland

Voor wie werk je?
“Ik heb bijna achttien jaar bij mijn ouders gewerkt. Zij hadden al sinds 1984 een transportbedrijf. Ze zijn nu met pensioen gegaan. Daarom besloot ik de auto over te nemen die ik nieuw bij mijn vader kreeg, en mijn eigen bedrijf op te richten. Op 1 april dit jaar was het zover! Mijn ouders motiveerden die stap zeker, want ze hebben ook altijd in het transport gezeten. Mijn moeder had ook haar papieren.” 

Waarom ben je voor jezelf begonnen?
“Als je al achttien jaar bij je ouders werkt, en je alles zelf regelt – buiten de boekhouding om – is het wel de moeite waard om het zelf te proberen. Bij een baas werken kan altijd nog. Eigenlijk voelt het voor mij nu niet heel anders dan toen ik bij mijn ouders werkte. Het merendeel van de klanten heb ik overgenomen, dus het loopt gewoon door.”

Wat maakt je bedrijf zo speciaal?
“Ik rij fruit, bloemen en planten in hoofdzakelijk Nederland. Ik ga door heel het land en soms kom ik in België en Duitsland. Iedere dag is anders, dat maakt het leuk. Maar wat mijn bedrijf nu speciaal maakt… Ik zou het niet weten hoor. Ik doe gewoon mijn werk, naar mijn idee goed. Ik zeg altijd: niet zeiken, gewoon hard werken!” 

Wat zijn de verdere plannen?
“Ik heb zeker geen plannen om uit te breiden in de toekomst. Ik zit niet te wachten op personeel, ben liever op mezelf. Ik werk nu vijftig tot zestig uur per week, en dat is prima te doen. Wat ik over tien jaar doe, dat zien we dan wel: wie dan leeft, wie dan zorgt.”

Heb je tips en adviezen voor collega’s/chauffeurs?
“Als je voor jezelf gaat beginnen, heb ik maar één tip, bel OUB. Zij verzorgen het ondernemersdiploma in het transport. Ik heb bij hen les gehad en als jij je best doet, doen zij het ook voor jou. Ik vond dat wel een dingetje, terug de schoolbanken in. Ik moest er echt wat uurtjes in steken om het diploma te halen.”