Volvo viert tien jaar FMX met Unlimited Edition-pakket

VIDEO’S – Volvo Trucks viert de tiende verjaardag van zijn FMX door dit ‘bouwmodel’ standaard te voorzien van Volvo Dynamic Steering en het Visibility-pakket. Deze actie duurt tot september.

Volvo viert tien jaar FMX met Unlimited Edition-pakket| Routiers
Volvo viert tien jaar FMX met Unlimited Edition-pakket| Routiers

Dit zogenoemde Unlimited Edition-pakket focust op chauffeurscomfort en veiligheid. Het pakket omvat onder meer Volvo Dynamic Steering, een regensensor, bi-xenonverlichting met koplampsproeiers, een stuurwiel met lederen afwerking, Electronic Climate Control en twee armsteunen op de chauffeursstoel én bijrijdersstoel.

FMX gebaseerd op FM-platform

Het oorspronkelijke ontwerp van de Volvo FMX werd gebaseerd op het FM-platform, dat zich destijds al ruimschoots had bewezen op het gebied van veeleisende bouwtoepassingen. De Volvo FMX kreeg een grotere bodemvrijheid, een nieuwe bovengrille, een robuust lager front en een driedelige stalen bumper met stalen hoeken van 3 mm dik. Samen met een stevige carterbeschermingsplaat en beschermende bullbar waren dit de kenmerken van de solide bouwtruck. Het exterieur, met een duidelijk verwantschap aan de machines van Volvo Construction Equipment was een aantrekkelijke bijkomstigheid. Voor meer functionaliteit bood de Volvo FMX een sterk sleepoog, bescherming voor de koplampen, nieuwe antisliptreden en een handige ladder. Verder zorgde de constructieversie van de I-Shift-versnellingsbak ervoor dat de Volvo FMX zwaar en heuvelachtig terrein aankon met het comfort en het lage brandstofverbruik van de bekende versnellingsbak.

Volvo Dynamic Steering

Amper drie jaar na de introductie kwam Volvo Trucks met een nieuwe versie van de Volvo FMX. De cabine werd aangepast. De bodemvrijheid werd vergroot tot 300 mm. De luchtvering werd vernieuwd en het sleepoog kon nu tot wel 32 ton trekken.

In datzelfde jaar werd ook Volvo Dynamic Steering geïntroduceerd: een door Volvo Trucks gepatenteerd systeem wat het mogelijk maakt een truck met minimale inspanning te besturen, waardoor het risico op overbelasting van de chauffeur vermindert. Oneffenheden in de weg worden opgevangen. Bij lage snelheden is een zwaarbeladen truck zo gemakkelijk te manoeuvreren dat deze met slechts één vinger kan worden bestuurd.

Inmiddels heeft de Volvo FMX opnieuw een vernieuwing ondergaan, evenals zijn stalgenoten FM, FH en FH16.

Kijk hieronder naar een aantal video’s waarmee Volvo Trucks in de loop van de tijd zijn Dynamic Steering, de kracht van het sleepoog en bodemvrijheid onder de aandacht bracht. Met Jean-Claude Van Damme, een Volvo-directeur, een ingegraven Volvo-medewerker, een hamster én de vierjarige Sophie. 

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Routiers nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.