Transportbedrijven komen in actie voor hun Oekraïense chauffeurs

Een aantal transportbedrijven met chauffeurs uit Oost-Europa hebben hulpacties opgezet voor ontheemde Oekraïense chauffeurs.

Transportbedrijven komen in actie voor hun Oekraïense chauffeurs| Routiers
Transportbedrijven komen in actie voor hun Oekraïense chauffeurs| Routiers
Inzameling voor Oekraïense chauffeurs bij het transportbedrijf van Dakar-coureur Gerard de Rooy. (Foto: ANP Rob Engelaar)

Don Trucking in het Nederlandse Ulft heeft een hulpactie opgezet voor hun chauffeurs uit Oekraïne. In Ulft is in feite een expeditiekantoor gevestigd; in Polen zit het eigenlijke transportbedrijf. Directeur Don de Jong vertelt: “Daar werken 220 chauffeurs uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland en daarnaast ook nog 25 mensen op kantoor. Iedereen is enorm aangeslagen, ook de mensen uit Rusland en Wit-Rusland. Zij kennen elkaar al geruime tijd en staan niet achter de invasie door Rusland. Wij hebben voor de familie van Oekraïense chauffeurs huisvesting in Polen geregeld, in huizen en appartementen. Daar kan familie uit Oekraïne naar toe, inmiddels hebben twintig mensen daar gebruik van gemaakt. Wij zijn blij dat we dit kunnen regelen voor hen. Ook klanten hebben positief gereageerd op onze hulp.”

Oekraïense chauffeurs niet zonder geld

De Oekraïense chauffeurs die in Polen bij Don Trucking werken, wonen niet allemaal in Polen, maar zijn nu ontheemd. Volgens De Jong zitten de Oekraïense chauffeurs bij Don Trucking niet zonder geld. “Onze medewerkers hebben een bankrekening in Polen, wij blijven de salarissen van onze medewerkers die onder contract staan doorbetalen ook als ze in Oekraïne zijn en ze kunnen daar in Europa gewoon gebruik van maken. Als zij geld hebben overgemaakt naar een rekening in Oekraïne, is het een ander verhaal. Enkele medewerkers hebben in Polen voorschotten aangevraagd en gekregen.”

Don de Jong: “Er zijn negen Oekraïense chauffeurs naar huis gegaan om voor hun gezin te zorgen en eventueel te vechten.”

Naar huis gegaan

Het transport door Don Trucking draait naar omstandigheden redelijk door. Of het bedrijf dat nog lang volhoudt op deze manier is onwaarschijnlijk; volgens De Jong lopen de kosten door en zal er wellicht een solidariteitstoeslag voor de onbemande leegstaande vrachtwagens nodig zijn. “Er zijn negen Oekraïense chauffeurs naar huis gegaan om voor hun gezin te zorgen en eventueel te vechten. Later deze week volgen er nog eens 21 chauffeurs die terugkeren naar Oekraïne. Verder hoor ik uit Poolse kanalen dat jonge mannen uit Oost-Europa er rekening mee moeten houden dat zij door defensie kunnen worden opgeroepen. Ik maak me zorgen over de hele supplychain en veiligheid in Europa.”

Driehonderd chauffeurs bij De Rooy

Ook voor het transportbedrijf van Dakar-coureur Gerard de Rooy in Son heeft een hulpactie opgezet voor hun chauffeurs uit Oekraïne. Volgens een bericht op Facebook rijden er voor De Rooy zo’n driehonderd chauffeurs van Oekraïense afkomst. Er zijn er bij die hun werk neerleggen en naar Oekraïne willen om mee te vechten, maar er zijn er ook die voorlopig niet meer terug willen. Het bedrijf weet inmiddels ook dat een aantal gezinnen van chauffeurs onderweg is naar Nederland, op de vlucht voor de ellende in hun thuisland. Het bedrijf wil die mensen hier opvangen en is druk bezig om daar dingen voor te regelen. Om deze mensen ook spullen te kunnen bieden, zamelt het bedrijf nu in elk geval kleding in. “Alles is welkom: kleding voor zowel mannen als vrouwen en kinderen”, aldus het Facebookbericht.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Routiers nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.