Transport Oekraïne valt stil, 12.000 chauffeurs staan vast

Nieuws 28-02-2022
Transport Oekraïne valt stil, 12.000 chauffeurs staan vast

In Oekraïne en de wijde omgeving zitten naar schatting 12.000 chauffeurs van allerlei nationaliteiten vast. Dit meldt de IRU, de internationale koepel van transportverenigingen, in een open brief aan regeringsleiders en autoriteiten in Europa en Eurazië. 

Transport Oekraïne valt stil, 12.000 chauffeurs staan vast

De grenzen tussen Oekraïne en de diverse EU-landen zijn open, maar chauffeurs staan in lange rijen te wachten. De wachttijd bedraagt volgens de IRU inmiddels twee tot vier dagen. De Oekraiense grens met Belarus is gesloten, dus veel chauffeurs moeten hun planning omgooien. Sommige chauffeurs hebben – uit angst om in de vuurlinie terecht te komen – hun vrachtwagens achtergelaten. 

Oproep IRU aan regeringsleiders

In zijn brief constateert de IRU dat de gestrande chauffeurs te maken hebben met veiligheidsrisico’s en een gebrek aan voedsel, water en sanitaire voorzieningen. De internationale transportkoepel roept regeringsleiders en autoriteiten daarom op ervoor te zorgen dat vrachtwagenchauffeurs snel door kunnen rijden. Daarvoor zouden zij voor terugkerende chauffeurs tijdelijk moeten afzien van visa- en vergunningvereisten – waarvoor de Europese Commissie en een aantal EU-lidstaten al hebben gepleit – en van rij- en rusttijden en werktijdregelingen. Ook moeten chauffeurs die (nog) niet kunnen doorrijden, worden voorzien van voedsel en water.

Systemen douane Oekraïne

Eerder meldde de IRU al dat de informatiesystemen van de Oekraiense douane werken met onderbrekingen. Sommige procedures kunnen handmatig worden uitgevoerd. Er werden daarom aanzienlijke vertragingen verwacht bij de verwerking van vrachtgegevens en inklaringsprocedures.