TLN en vrachtwagen-importeurs Veilig op Weg

In november kregen de kinderen van groep 7 en 8 van obs de Optimist in Hoofddorp les over veiligheid in het verkeer. Het programma Veilig op Weg van TLN (Transport en Logistiek Nederland) en VVN (Veilig Verkeer Nederland) is toegespitst op de omgang met vrachtwagens in het verkeer. Bij toerbeurt stellen diverse importeurs van vrachtauto’s in Nederland hiervoor een veiligheidstruck ter beschikking. Dit keer was Mercedes-Benz Nederland aan de beurt en dat merk werd vertegenwoordigd door Eric Brok, Managing Director Trucks. Voor TLN was voorzitter Arthur van Dijk aanwezig.

TLN en vrachtwagen-importeurs Veilig op Weg| Routiers
TLN en vrachtwagen-importeurs Veilig op Weg| Routiers
TLN en vrachtwagen-importeurs Veilig op Weg| Routiers

Vrachtauto als lesmateriaal

De deelname aan het lesprogramma Veilig op Weg van TLN is volgens Eric Brok dan ook volstrekt logisch: “Wij weten dat de impact van ongevallen met vrachtwagens vaak groot is. Niet alleen fysiek, maar zeker ook emotioneel, maatschappelijk en financieel. Wij hebben als doel het aantal slachtoffers in het verkeer waarbij vrachtwagens betrokken zijn tot nul terug te brengen. Als we kunnen bijdragen aan de bewustwording van kinderen in het verkeer, dan doen we dat graag.”

Dode hoek

De lessen van Veilig op Weg zijn voornamelijk gericht op de dode hoek van de vrachtwagen. Hiervoor wordt de theorie klassikaal besproken en mogen de kinderen in en om de vrachtauto zelf ervaren wat het zicht van de chauffeur is en hoe kwetsbaar je in het verkeer kunt zijn. Arthur van Dijk: “De kinderen van groep 7 en 8 worden vaak niet meer door ouders naar school gebracht en zijn ineens zelfstandige deelnemers in het verkeer. We willen niet zozeer de verkeersregels bijspijkeren, maar hen juist bewust maken waar je in het verkeer staat en hoe je gezien wordt.”
De kinderen in de cabine van de trekker waren vooral verbaasd over het feit dat een complete groep kinderen uit het zicht verdween als deze dicht bij de truck stond. Daarom hanteert Veilig op Weg met ‘blijf er rechts en ruim achter’ en ‘houd minstens drie meter afstand’ twee belangrijke vuistregels.

Veilig op Weg programma

Het lesprogramma Veilig op weg is 21 jaar geleden gestart door een groep jonge ondernemers. Als lid van TLN wilden zij iets doen voor de maatschappij. Ook zagen zij dat het vrachtverkeer toenam, zeker in stedelijke gebieden. Nadat in 2009 de samenwerking met VVN werd aangegaan, kreeg het lesprogramma een landelijke dekking en konden nog meer kinderen geïnformeerd worden over veiligheid in het verkeer met vrachtwagens. Jaarlijks worden nu 1.500 scholen bezocht. Hoewel de inhoud van het lespakket door de jaren heen gelijk is gebleven, is de vorm ervan wel veranderd. Er wordt nu onder meer gebruik gemaakt van een online film die op het digitale bord in de klas vertoond wordt. Aansluitend is er een test en gaan de kinderen zelf ervaren hoe het zicht rondom een vrachtwagen is. De twee vuistregels ‘blijf er rechts en ruim achter’ en ‘houd minstens drie meter afstand’ worden zodoende heel concreet gemaakt. De laatste jaren wordt er ook extra aandacht besteed aan het gebruik van de smartphone en het dragen van oordopjes. Scholen kunnen zichzelf hiervoor aanmelden op www.veilig-op-weg.nl

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.