Tips voor stress in het verkeer

Tips voor stress in het verkeer

Als oud-chauffeur weet Jimmie Gilissen, eigenaar van JIM|trainingen als geen ander hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. Hij ondersteunt chauffeurs daarin met tips en adviezen.


Tips voor stress in het verkeer

Beste collega,

Ons leven als vrachtwagenchauffeur kan vaak veeleisend en stressvol zijn. De stressvolle situaties ontstaan in het verkeer, of juist als je veel in de binnenstad moet zijn om te laden en lossen. Het is dan ook van cruciaal belang om niet alleen voor ons lichaam te zorgen, maar ook voor onze geest. Ook dit is een groot onderdeel van een gezonde leefstijl.

Deze column ga ik je meenemen in nieuwe en gezonde gewoontes die je geest weer tot rust kunnen brengen en je op een ontspannen manier door het drukke verkeer kunnen manoeuvreren. Ik geef meerdere mogelijkheden die ik zelf in de loop der jaren heb ontwikkeld en toepas. Ga ze niet allemaal in één keer doen, maar zoek naar een goede balans en kijk wat goed voelt.

Tips voor stress en ontspanning onderweg:

  1. Ademhalingsoefeningen: Neem regelmatig de tijd om adem te halen. Dit klinkt misschien gek, maar vaak ademen we hoog en oppervlakkig. Adem in door je neus, richting je buik, houd je adem kort vast en adem dan langzaam weer door je neus uit. Dit helpt om stress te verminderen.

  2. Podcasts en Luisterboeken: Luister naar podcasts of inspirerende luisterboeken tijdens het rijden om je geest te kalmeren en je gedachten af te leiden van eventuele stressfactoren. Het leuke van luisterboeken en podcasts is dat je er niks voor hoeft te doen, behalve luisteren. De kilometers vliegen onder je door en je wordt er ook nog eens wijzer van.

  3. Meditatie en Mindfulness: Probeer korte meditatiesessies of mindfulness-oefeningen, zelfs als het maar een paar minuten per dag is. Ze kunnen je helpen om je geest te ontspannen en het stressniveau te verlagen. Je hebt hier meerdere (gratis) apps voor je die hierin begeleiden.

  4. Maak een Stop bij de Natuur: Als je de kans hebt, stop dan op een mooie plek en maak een wandeling in de natuur. Frisse lucht en groen doen wonderen voor je, geniet van de vogels en de buitenlucht. Als het waaide had ik zelf altijd mijn vliegers bij me, waarmee ik in de pauze heerlijk mijn gedachten kon verzetten.

Het zijn misschien maar vier tips die ik voor nu genoemd heb, maar ik kan je met zekerheid beloven dat ze werken. Al pak je maar één van de vier dagelijks op: ik beloof dat het een positief effect gaat hebben.

In een van de volgende columns kom ik terug op het belang van ademhaling en hoe je hier jezelf in kan gaan verbeteren.

Voor nu, kies er minimaal één uit en ga hem de komende vier weken toepassen. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat en hoor dit heel graag via de mail.

Wil je daarnaast meer weten over bovenstaande adviezen, mail dit naar [email protected].

Heel veel succes en zoek jouw ontspanning op!

Groeten Jimmie
JIM|trainingen