Sectormonitor: recordinstroom chauffeurs

02-07-2018
Sectormonitor: recordinstroom chauffeurs

In het eerste kwartaal van 2018 stroomt een record van 3.047 vrachtwagenchauffeurs de sector in op een totale instroom van 7.972. Hierdoor is er sprake van veel dynamiek op de arbeidsmarkt waar nu een recordaantal van bijna 150.000 mensen werkt. Dit blijkt uit de de ‘Sectormonitor’ waarin het Sectorinstituut Transport en Logistiek de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek volgt.

Sectormonitor: recordinstroom chauffeurs

De sector profiteert van de groeiende Nederlandse economie. De stemming onder ondernemers is positief. Er is omzetgroei, zowel voor beroepsgoederenvervoer over de weg als logistieke dienstverlening. Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek: “De arbeidsmarktdynamiek neemt toe. Er is een zeer hoge instroom, meer nieuwe werknemers zijn nodig. Het aantal openstaande vacatures ligt op een hoog niveau. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe.”

Zijinstroomtraject werkt

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN): “Het is goed te zien dat veel mensen instromen in de sector en dat bijvoorbeeld ons zijinstroomtraject werkt. Dat neemt niet weg dat we in een cirkel van 300 km rond Utrecht de komende jaren 2.000 vrachtwagenchauffeurs per jaar zoeken. Daarnaast zijn er ook veel vacatures in andere logistieke beroepen.”

Structurele ontwikkeling

Ook Willem Dijkhuizen, bestuurder van FNV Transport en Logistiek is blij met de ontwikkelingen. “We zien dat er sprake lijkt te zijn van een structurele ontwikkeling en niet alleen maar om tijdelijke krachten. Zeker bij de chauffeurs gaat het om echte banen. Dat hebben we met oog op de toekomst als sector hard nodig.”
Andere arbeidsmarktontwikkelingen zijn:
• De gemiddelde leeftijd van werknemers daalt licht;
• Het aandeel werknemers tot 35 jaar neemt (weer) toe;
• Het aandeel oproepkrachten nam afgelopen jaren sterk toe, is nu stabiel. Onder vrachtwagenchauffeurs neemt het aandeel oproepkrachten af;
• Het aandeel chauffeurs met oproepcontract neemt sinds begin 2016 af.

Benieuwd naar meer cijfers? Klik HIER voor de Sectormonitor 1e kwartaal 2018.