Roland Dekker maakt van stront zijn boterham

Meerijden 25-11-2020
Roland Dekker maakt van stront zijn boterham

Ruim 16 kilo is hij al slanker geworden sinds hij zijn handen uit de mouwen steekt bij Groeneveld Industriële Reiniging. Dagelijks stapt hij in de vrachtwagen om vervolgens op allerlei bijzondere locaties hoofdgemalen te reinigen. Aan de geuren die hij daarbij opsnuift moest Roland Dekker (26) wel wennen. Nu kan hij erom lachen.

Roland Dekker maakt van stront zijn boterham

Operationeel directeur Piet Groeneveld junior weet de missie van het bedrijf in Werkendam met smaak te verwoorden. “De meeste mensen maken van hun boterham stront, wij doen het omgekeerde: wij maken van stront onze boterham”, grijnst hij.

Roland Dekker maakt van stront zijn boterham

Roland Dekker houdt van praten

Een jaar geleden begon Roland bij deze firma in Werkendam. Als chauffeur/reiniger. En de eerste twee weken dacht hij dat hij zich had verbonden aan het verkeerde bedrijf. “Ik ben erg schoon op mezelf, vandaar.” Maar al snel begon hij zich op zijn gemak te voelen bij het familiebedrijf dat is opgericht door de vader van huidig directeur Piet. Ook zus Vanessa en broer Jan zitten in de zaak. “Het is hier prettig en gezellig en het bedrijf is niet heel erg groot. We maken onderling grapjes en plagen elkaar. Ook is er een vrijdagmiddagborrel. En, niet onbelangrijk, domme vragen kennen ze hier niet.” Wat Roland ook kan waarderen: hij werkt altijd samen met een collega. Heel plezierig, want hij houdt van praten. 

Roland Dekker maakt van stront zijn boterham

Bij zijn vorige baan zat Roland altijd alleen – saai! – en de hele dag achter het stuur. Hij vervoerde containers naar terminals in de Rotterdamse havens om te worden verscheept en zijn wielen gleden dag in dag uit over het asfalt van dezelfde snelweg. Dat bood hem weinig uitdaging en ook zag hij zijn vriendin bijna nooit. Nu heeft hij vaste werktijden en is hij meestal rond 17 uur thuis. “Fijn om samen te eten.”

Megagrote stofzuiger

Het is een compacte Mercedes waar Roland zich in verplaatst. Een Actros. Prima vrachtwagen, daar niet van. “Maar de auto waarmee ik rijd, boeit me eerlijk gezegd niet meer zo”, zegt hij verontschuldigend. Tegenwoordig is de vrachtwagen niet alleen vervoermiddel, maar ook instrument. Een spuitzuigcombinatie is het vaste gereedschap op de auto, aangevuld met twee tanks. Zes kuub schoon water uit tank 1 is bedoeld voor het reinigen van de gemalen. Een vacuümpomp, een megagrote variant van een stofzuiger, is bestemd om allerlei troep op te zuigen. Dat materiaal, bestaand uit slib, bijvoorbeeld vet, verdwijnt dan in tank 2 die twaalf kuub kan herbergen. Die gaat mee terug naar Werkendam.

Lees het volledige artikel in Routiers. Nog geen abonnee? Klik HIER.