Rijbewijsregels versoepeld voor mensen met een aandoening

Enkele regels voor verschillende rijbewijzen zullen binnenkort worden versoepeld. Zo zullen er wijzigingen zijn voor personen die lijden aan hersentumoren of schizofrenie en psychoses. De wijzigingen zijn het gevolg van adviezen van de gezondheidsraad.

Rijbewijsregels versoepeld voor mensen met een aandoening| Routiers

Rijbewijsregels versoepeld voor mensen met een hersentumor

Voor mensen met een auto-, motor- en/of T-rijbewijs wordt de geschiktheidstermijn bij een hersentumor aangepast van drie jaar naar onbeperkt. Hiervoor moeten zij volledig genezen zijn of vanwege de stabiele situatie niet meer onder controle staan van een behandelend specialist. Voor het vrachtauto en busrijbewijs mag er geen sprake zijn van een functiestoornis die van invloed is op de rijgeschiktheid. Dit geldt bijvoorbeeld voor een verlamming of beperking van het gezichtsveld.

Hypofysetumoren

Heeft iemand een hypofysetumor, dan kan hij of zij geschikt worden verklaard voor een vrachtauto en bus rijbewijs als dit geen functiestoornis is die van invloed is op de rijgeschiktheid. De keuring moet worden uitgevoerd door een internist-endocrinoloog. Ook voor het auto-, motor- en/of T-rijbewijs moet de keuring voortaan door een internist-endocrinoloog worden uitgevoerd.

Schizofrenie/psychose

Mensen met een auto-, motor- en/of T-rijbewijs, die volledig hersteld zijn na een psychotische periode of succesvol worden behandeld voor een schizofreniespectrum stoornis, kunnen toestemming krijgen om het rijbewijs voor hun werk te gebruiken (code 101). Voorwaarde is een positief advies van de psychiater. Met code 101 mag iemand privé rijden en daarnaast beroepsmatig voor maximaal vier uur per dag, maar niet als bijvoorbeeld rijinstructeur of taxichauffeur.

Dit zijn de belangrijkste punten van de versoepeling, de precieze wijzigingen zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gepubliceerd in de Staatscourant. Aanleiding voor deze versoepeling zijn adviezen van de Gezondheidsraad. (AH)

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Routiers nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.