Poolse grens met Oekraïne open, vertraging voor goederenvervoer

Nieuws 25-02-2022
Poolse grens met Oekraïne open, vertraging voor goederenvervoer

De Poolse douane heeft bevestigd dat de grenzen met Oekraïne open zijn. Wel moeten chauffeurs rekening houden met vertraging. De grens met Moldavië is open, die met Transnistrië niet. Dit meldt TLN naar aanleiding van berichtgeving van de internationale vervoerderkoepel IRU.

Poolse grens met Oekraïne open, vertraging voor goederenvervoer

Volgens de berichtgeving verlopen de douaneprocessen voor goederenvervoer naar Polen normaal. De Poolse autoriteiten geven momenteel echter prioriteit aan het passagiersvervoer naar het land, dus vrachtwagens en commerciële vrachtwagens moeten rekening houden met vertragingen.

Alle Oekraiense grensovergangen met Moldavië zijn momenteel open. De grensovergang Kuchurgan tussen Oekraïne en Transnistrië is echter gesloten. Dat geldt ook voor de Oekraiense grensovergangen naar Wit-Rusland (Belarus).

Vertraging bij douane Oekraïne

Met betrekking tot de grensovergangen naar Oekraïne in zijn algemeenheid laat de IRU weten dat de informatiesystemen van de douaneautoriteiten in Oekraïne werken met onderbrekingen. Sommige procedures kunnen handmatig worden uitgevoerd. Er worden daarom aanzienlijke vertragingen verwacht bij de verwerking van vrachtgegevens en inklaringsprocedures.

Vervoerders wordt op dit moment geadviseerd om hun routes te wijzigen voor alternatieve routes om vertragingen te voorkomen.

Noodtoestand

Gisteren kondigde de Oekraiense regering voor het hele land de noodtoestand af. Aanleiding hiervoor is de inval van Rusland. Lees hier meer over de gevolgen.