Patrick Burgers ‘Wat een luxe dat ik op donderdag thuis ben’

Mijn leven 06-04-2022
Patrick Burgers ‘Wat een luxe dat ik op donderdag thuis ben’

Waarom Patrick Burgers voor het chauffeursvak heeft gekozen? “Ik ben eigenlijk afgestudeerd loodgieter. Maar na twee jaar werken op de bouw wist ik dat ik dit niet de rest van mijn leven wilde doen.”

Patrick Burgers ‘Wat een luxe dat ik op donderdag thuis ben’

Wie: Patrick Burgers (33)
Truck: MAN TGX 470 pk
Bedrijf: Nabuurs

Patrick Burgers ‘Wat een luxe dat ik op donderdag thuis ben’

“Ik dacht terug aan de tijd dat ik vroeger op zaterdag met mijn oom meereed in de vrachtwagen. In de zomervakantie ging ik zelfs hele weken met hem mee naar het buitenland. Daarom haalde ik in 2011 alsnog zelf mijn vrachtwagenrijbewijs. Voor mijn eerste baan reed ik oudpapierroutes, daarna stapte ik over op containerwagens met afzetbak. Ik vond het heel leuk, maar helaas ging het slecht met het bedrijf waar ik werkte. Omdat ik het laatste in dienst kwam en het minste ervaring had, moest ik eruit. In de jaren daarna werkte ik voor diverse bedrijven: als rangeerder, voor een charterbedrijf bij Albert Heijn en voor Peter Appel bij Sligro. Na zeven maanden stopte Peter Appel in Veghel met het werk voor Sligro, en werd ik overgenomen door Nabuurs. Daar werk ik nu ruim vier jaar. Sinds twee jaar heb ik een heel nieuwe auto. Ik zie me dit werk nog jaren doen, het loopt heel goed!”

Hoe ziet je dag/week eruit?
“Ik rij nu vier dagen per week bij Nabuurs in opdracht van Sligro. Iedere donderdag ben ik thuis om voor onze dochters van 3 jaar en 14 maanden te zorgen. Dan maken we er een leuke dag van. We gaan naar een overdekte speeltuin of kopen wat lekkers op de markt. Daar geniet ik zelf ook van. Die dag is mijn vrouw aan het werk, waardoor alles op mij neerkomt: eten maken, verschonen… Zo zie ik de kinderen echt opgroeien. Ik heb nu de luxe dat ik ze ‘s avonds mee naar bed kan brengen, ben bijna ieder weekend thuis en heb de hele donderdag voor ze vrij.”

“De vier dagen dat ik werk, begint de eerste rit tussen 4.00 en 6.30 uur. Mijn werkdag eindigt meestal 16.30, 17.00 uur. In de zomer kan het wel eens 18.00 uur worden, maar nooit later. Twaalf, dertien uurtjes werken per dag is goed te combineren met het thuisfront, het loopt soepel zo.” 

Wat heeft het chauffeur zijn jou gebracht?
“Ik vind het heerlijk om op pad te zijn. Ik heb een halfjaar in een magazijn gewerkt, maar werd gek tussen die muren! Als chauffeur kijk je niet elke dag tegen dezelfde mensen aan. Het geeft me een gevoel van vrijheid, want er is niemand die op mijn vingers kijkt.”

Heb je tips voor collega’s?
“Maak je niet druk in je werk! Ik heb nu al diverse rollen in het transport gehad en weet: als je gaat stressen, gaat het mis. Haasten is niet goed voor je gezondheid. Soms moet je wachten voordat je ergens kunt laden of lossen. Ik maakte me daar vroeger heel druk om, maar heb nu geleerd om dat los te laten. Doe rustig je ding. Je bent toch afhankelijk van de planning van de bedrijven waar je komt.”

Dit artikel krijg je cadeau van Routiers. Voortaan alles lezen? Neem dan een abonnement!