Nieuw veiligheidssysteem Volvo ter bescherming van fietsers en voetgangers

Truck & Lading 10-06-2022
Nieuw veiligheidssysteem Volvo ter bescherming van fietsers en voetgangers

Volvo Trucks introduceert een nieuw veiligheidssysteem om kwetsbare weggebruikers, die de dode hoek aan een van de zijden van de truck betreden, te detecteren.

Nieuw veiligheidssysteem Volvo ter bescherming van fietsers en voetgangers

In drukke verkeerssituaties is het zelfs voor de meest ervaren chauffeur moeilijk om alles rondom de truck waar te nemen. Om stressvolle situaties te voorkomen, introduceert Volvo Trucks nu een nieuw veiligheidssysteem met de naam Lane Change Support met botswaarschuwing (Side Collision Avoidance Support). Met behulp van een dubbele radar aan weerszijden van de vrachtwagen detecteert het systeem wanneer andere weggebruikers, bijvoorbeeld fietsers, het risicogebied betreden.

Veiligheidssysteem helpt chauffeur

“Een ongeval kan in een fractie van een seconde gebeuren”, zegt Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety director bij Volvo Trucks. “Ons uitgebreide ongevalsonderzoek is gebaseerd op tientallen jaren studie van praktijksituaties. Dit nieuwe veiligheidssysteem helpt de chauffeur mogelijke aanrijdingen met kwetsbare verkeersdeelnemers te voorkomen.”

Wanneer iemand zich in de dode hoek bevindt, informeert het systeem de chauffeur via een rood licht op de betreffende zijspiegel. Als de chauffeur zijn richtingaanwijzer aanzet om bijvoorbeeld van rijstrook te wisselen, begint het rode licht te knipperen en klinkt er een waarschuwingssignaal vanaf de zijkant waar een aanrijding dreigt. De chauffeur wordt gewaarschuwd en kan de truck afremmen, waardoor bijvoorbeeld een fietser kan passeren.

Lees ook: Active Grip Control voor elektrische Volvo-trucks

“Bij Volvo Trucks is onze langetermijnvisie nul ongevallen en veiligheid vormt de kern van alles wat we doen. Dit nieuwe systeem is een voorbeeld van onze inspanningen om deze doelen te bereiken”, aldus Wrige.

Nieuwe eisen

Het nieuwe systeem is vanaf september 2022 beschikbaar op de Volvo FH, FM en FMX met diesel-, gas- en elektrische aandrijflijnen. De Volvo FL- en FE-modellen krijgen in 2023 de beschikking over het nieuwe veiligheidssysteem. De botswaarschuwing voldoet aan de nieuwe eisen binnen de General Safety Regulation voor kwetsbare weggebruikers (VRU – Vulnerable Road Users) die in 2024 van kracht wordt.