Martijn Alders: 'Rijden op de vrachtwagen went snel'

Meerijden 26-11-2019
Martijn Alders: 'Rijden op de vrachtwagen went snel'

Martijn Alders (24) heeft pas twee maanden zijn grootrijbewijs en is chauffeur op een bakwagen van Hanos. Iedere dag belevert hij restaurants en instellingen in en om Nijmegen met foodproducten. “Het was even wennen om te manoeuvreren in de binnenstad. Inmiddels weet ik niet beter en gaat het steeds gemakkelijker!”

Martijn Alders: 'Rijden op de vrachtwagen went snel'

De eerste twee afleveradressen zijn twee restaurants vlak naast elkaar in het centrum van Nijmegen. “Sleuteladressen”, zegt Martijn als we om 9.45 uur bij Hanos vertrekken. “Niet het allerleukste, want even een praatje kunnen maken maakt het werk toch wat persoonlijker. En soms helpen ze zelfs even een handje. Dat is niet verkeerd.” 

Martijn Alders: 'Rijden op de vrachtwagen went snel'

Meerijden met sjouwfeur Martijn Alders

Een begrijpelijke opmerking, want vandaag zullen we zien dat veel keukens en voorraadruimtes achter in of in een hoger of lager gelegen gedeelte van een pand zijn gelegen. Voor de chauffeurs is het dan hard werken om alles op de plaats te krijgen. “We maken onderling dan ook wel de grap dat we sjouwfeurs zijn in plaats van chauffeurs”, grinnikt Martijn. “Maar het is goed te doen hoor. Ook, omdat we ons aan de arboregels moeten houden en bijvoorbeeld geen zware kratten met drank naar boven of naar beneden mogen tillen. Dat laten we over aan chauffeurs die met bijrijder rijden.” 

ICT’er achter het stuur

Onderweg naar het eerste losadres vertelt Martijn enthousiast hoe hij chauffeur is geworden. “Eigenlijk ligt mijn hart bij ICT, maar het is lastig om daartussen te komen. Na een tijdje gewerkt te hebben voor een hoveniersbedrijf, zag ik mezelf dat toch niet mijn leven lang doen. Ik heb, omdat ik toen al speelde met de gedachte om chauffeur te worden, bij een internationaal transportbedrijf in Nijmegen in de loods gewerkt. Maar omdat niet meteen met een trekker-oplegger naar het buitenland wilde gaan rijden, heb ik meteen bij Hanos gesolliciteerd toen er een vacature was. Een leuk bedrijf met een goede sfeer en leuke collega’s, voor mij de ideale plek om het chauffeursvak goed leren. Mijn droom is om ooit nog een op een combinatie internationaal te gaan rijden, maar eerst maar eens ervaring opdoen met de bakwagen. Maar ik merk dat het snel went.” En dat blijkt, want heel relaxed en bijna met speels gemak manoeuvreert Martijn zijn auto door de smalle en drukke straten. Alsof hij dit al jaren doet.

Lees het volledige artikel in Routiers. Nog geen abonnee? Klik HIER.