MAN TGX 26.470 6x2/4 voor Haarsma Groep

Man 07-03-2022
MAN TGX 26.470 6x2/4 voor Haarsma Groep

Haarsma Groep uit het Friese Tjerkwerd heeft een MAN TGX 26.470 6×2/4 BLS in gebruik genomen. De voorloopastrekker wordt ingezet in combinatie met een nieuwe Stas-kipperoplegger voor het vervoer van slib, zand en grind en andere grondstoffen voor de bouw en de wegenbouw.

MAN TGX 26.470 6x2/4 voor Haarsma Groep

Haarsma Groep is een bedrijf met zestig werknemers dat actief is in de aannemerij, de grond-, weg- en waterbouw en in de recycling van grondstoffen. Daarnaast is het bedrijf leverancier van zand, grind, grond en grondstoffen voor de bouw en de wegenbouw. Voor het transport heeft Haarsma Groep een uiteenlopende vloot van tien eigen voertuigen, variërend van 10×4- en 8×8-kippers tot trekkers met kipperopleggers en een dieplader. Daarnaast werkt het bedrijf met gemiddeld twintig charters en een eigen machinepark met graafmachines, shovels en andere werktuigen.

MAN TGX 26.470 6x2/4 voor Haarsma Groep

Onder de indruk van MAN TGX

De laatste aanwinst is dus een drieassige MAN TGX-trekker. Het is de tweede MAN in de vloot. “Wij hebben sinds een kleine twee jaar een MAN 8×8 WideSpread en die doet het uitstekend”, vertelt directeur Tjeerd Haarsma. “Daarnaast heeft Wierda Bedrijfswagens zich bewezen als een betrouwbare partner. Vorig jaar bezocht de dealer ons met een demomodel van de nieuwste TGX-generatie en daarbij waren we onder de indruk. Toen we een nieuwe trekker nodig hadden, hebben we die dan ook meegenomen in onze overwegingen.” Het resultaat van die overwegingen staat nu voor de deur in de vorm van een nieuwe MAN-trekker in de opvallende huisstijl van Haarsma Groep.

Hvo100

Met de nieuwe MAN heeft Haarsma Groep een truck die voldoet aan de strengste milieueisen, belangrijk voor de CO2-footprint van het bedrijf. “Voor aanbestedingen waarin dat gevraagd wordt, gaan we nog een stap verder door hvo100 toe te passen als brandstof. Daarmee reduceren we de CO2 van tank tot wiel tot maar liefst 90 procent. Elektrisch rijden is voor ons nog niet haalbaar maar met hvo100 hebben we een passend antwoord. Belangrijk daarbij is dat MAN de motoren heeft vrijgegeven voor deze duurzame brandstof”, aldus Haarsma. Overigens doet het bedrijf het meeste onderhoud in de eigen werkplaats, ondersteund door MAN-dealer Wierda Bedrijfswagens.

Ruime cabine

Hoewel de chauffeurs van Haarsma Groep meestal gewoon thuis overnachten, werd er toch een GM-slaapcabine besteld. Haarsma: “Deze cabine biedt veel ruimte en comfort en als het een keer voorkomt, dan kan er prima in overnacht worden. Voor ons is het echter ook de uitstraling die belangrijk is.” Vaste chauffeur Anne Thomas Oostenveld is erg tevreden over de MAN, en ook hij roemt de ruime cabine.