MAN start proef met autonoom rijdende trekkers

Man 04-10-2018
MAN start proef met autonoom rijdende trekkers

MAN Truck & Bus en Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) gaan de komende jaren gezamenlijk geautomatiseerd en autonoom rijdende vrachtwagens testen. Als testomgeving voor de praktijktests dienen de HHLA Container Terminal Altenwerder en een circa 70 km lang stuk snelweg op de Autobahn A7.

MAN start proef met autonoom rijdende trekkers

Met de ‘Hamburg TruckPilot’, die de komende tweeënhalf jaar wordt uitgevoerd, starten MAN Truck & Bus en HHLA een innovatief onderzoeks- en testproject voor de ontwikkeling van automatiseringsoplossingen in het wegverkeer. Het doel van de samenwerking is het analyseren en testen van de praktijkvereisten voor de inzet van autonoom rijdende vrachtwagens in het volledig geautomatiseerde Container Handling Proces.

MAN start proef met autonoom rijdende trekkers

Volautomatisch de A7 op

Het project wordt uitgevoerd met twee prototypetrekkers met opleggers die van alle benodigde elektronische automatiseringssystemen zijn voorzien. Deze kunnen volautomatisch de A7 oprijden en op het terrein van de Container Terminal Altenwerder automatisch geladen en gelost worden.

Drie fases

Het project is opgedeeld in drie fases. In de voorbereidingsfase, die reeds is gestart en eind 2018 moet zijn afgerond, worden eerst de technische randvoorwaarden in kaart gebracht.

In de tweede fase (januari 2019 tot juni 2020) wordt gewerkt aan de technische ontwikkeling van het systeem op de MAN-testbaan in München volgens de specifieke eisen die in de voorbereidingsfase zijn vastgesteld.

In de derde fase (juli tot december 2020) wordt op basis van de resultaten uit de voorbereidings- en testfase gewerkt aan een praktijkgerichte inzet. Daarbij bevindt zich een ‘veiligheidschauffeur’ aan boord van de vrachtwagen om de automatiseringssystemen te monitoren. Indien nodig kan hij ingrijpen en de besturing overnemen.