MAN eTruck wint Red Dot Design Award 2023

MAN eTruck wint Red Dot Design Award 2023

De internationale jury van de Red Dot Design Awards 2023 is unaniem: de nieuwe MAN eTruck, die vanaf 2024 wordt uitgeleverd aan de eerste klanten, onderscheidt zich met zijn design nu al op weg naar CO2-vrij wegtransport.

MAN eTruck wint Red Dot Design Award 2023

Deze elektrische truck, die ook geschikt is voor langeafstandstransporten, laat dus vóór zijn officiële marktintroductie al nadrukkelijk van zich horen! De officiële prijsuitreiking van de Red Dot Design Award 2023 - met inzendingen uit meer dan zestig landen - vond recent plaats in het Duitse Essen.

“Deze felbegeerde designprijs voor onze nieuwe eTruck, die het langeafstandstransport vanaf 2024 gaat elektrificeren, geeft ons team op weg naar de marktintroductie een extra boost. De nieuwe MAN eTruck is een krachtig statement in de overstap van onze klanten naar elektrische mobiliteit – technisch, maar ook visueel”, aldus Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur bij MAN Truck & Bus en verantwoordelijk voor Sales & Customer Solutions.

Uitzonderlijke kwaliteit

“Bedrijven en designstudio’s van over de hele wereld zijn getuige van het professionele oordeel van de Red Dot-jury. Het feit dat MAN uit zo’n sterk deelnemersveld als winnaar uit de bus is gekomen, getuigt van de uitzonderlijke kwaliteit van het product”, benadrukte Professor Dr. Peter Zec, oprichter en CEO van Red Dot, tijdens de prijsuitreiking. Dit jaar kwamen de ongeveer 20.000 producten die jaarlijks worden ingezonden uit zestig landen en werden beoordeeld in 51 wedstrijdcategorieën.

“In tijden waarin de wereld in hoog tempo verandert en nieuwe technologieën worden ontwikkeld, is het belangrijk om trouw aan jezelf en authentiek te blijven. We hebben dit motto ook gehanteerd bij het ontwerpen van de MAN eTruck en ons gericht op ons DNA en onze oorsprong. Waar komen we vandaan? Waar staat ons merk voor? Hoe zien onze klanten ons? Samen met veel collega's van andere afdelingen hebben we de antwoorden op deze vragen toegepast in het design van de MAN eTruck”, aldus Carolin Schütt, die op de designafdeling van MAN Truck & Bus verantwoordelijk is voor kleur- en materiaaldesign.

De designexperts van MAN Truck & Bus gebruikten bijvoorbeeld het landschap rond het hoofdkantoor van MAN als inspiratiebron en visualiseerden de uitlopers van de bergen tussen de Zugspitze en München in een veelhoekig patroon dat de chauffeurscabine siert. Tegelijkertijd heeft het ontwerp ook een duidelijke symbolische verwijzing naar de dynamiek achter de ontwikkeling van de MAN eTruck.

De neutrale, matgrijze lak is bewust gekozen als contrast met het ‘hoogspanningsrood’ in de grille en past samen met de indirect verlichte voorruit harmonieus in het totaalconcept. Het resultaat is een imposante uitstraling; het is alsof de eTruck de energie inademt waarmee hij wordt aangedreven. Het is een bijzondere combinatie die ook de jury van de Red Dot Award 2023 overtuigde.

Red Dot Design Award

Elk jaar ontvangt de jury van de Red Dot Design Award - bestaande uit 43 internationaal erkende en onafhankelijke experts op het gebied van design - ongeveer 20.000 inzendingen, waarmee dit één van de grootste designcompetities ter wereld is. Vanwege de diversiteit op dit gebied is de competitie onderverdeeld in drie disciplines: Product Design, Brands & Communication Design en Design Concept. In 1955 kwam voor het eerst een jury bijeen om de beste ontwerpen uit die tijd te beoordelen. In de jaren ‘90 ontwikkelde Red Dot CEO Professor Dr. Peter Zec de naam en het merk van de award verder door. Sindsdien is de felbegeerde ‘Red Dot’ award het internationaal gerenommeerde keurmerk in uitmuntend design.