Kwalificatiekaart bestuurders vervangt omwisselcertificaat code 95 

Het CBR geeft sinds deze maand geen omwisselcertificaat voor de code 95 meer af. Het omwisselcertificaat wordt vervangen door een kwalificatiekaart bestuurders. De RDW geeft deze kaart af.

Kwalificatiekaart bestuurders vervangt omwisselcertificaat code 95 | Routiers

Beroepschauffeurs die in Nederland werken maar er niet wonen, kunnen hun nascholing voor de code 95 in Nederland doen. Voor hen is het mogelijk om een kwalificatiekaart voor de code 95 aan te vragen op de website van de RDW.

Kwalificatiekaart is gevolg van wijziging

De wijziging is een gevolg van de gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders die op 13 september ingaat. Naast inhoudelijke veranderingen komt met de wijzigingen ook het omwisselcertificaat te vervallen. Om te voorkomen dat chauffeurs pas na 13 september 2021 een kwalificatiekaart kunnen aanvragen, is de RDW op 2 augustus begonnen met het afgeven van deze kaart.

Strenge eisen

Het omwisselcertificaat kon worden aangevraagd door chauffeurs die de nascholing in Nederland volgden, maar geen Nederlands rijbewijs bezitten. Met het omwisselcertificaat kon de code 95 vervolgens in het land van oorsprong op het rijbewijs worden gezet. Het omwisselcertificaat werd echter niet in elke Europese lidstaat geaccepteerd en daarom konden sommige chauffeurs hun werk niet langer uitvoeren. 

De gewijzigde Richtlijn heeft daarom de kwalificatiekaart bestuurders in het leven geroepen. Hiermee mag een chauffeur, in tegenstelling tot het omwisselcertificaat dat géén geldige code 95 was, wél als beroepschauffeur werken. Aan de nieuwe kaart zijn daarom, net als aan het rijbewijs, strenge eisen gesteld.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Routiers nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.