Jos Broeks staat bekend als een echte bourgondiër

Mijn leven 01-06-2022
Jos Broeks staat bekend als een echte bourgondiër

“‘Daar moet je eens wat mee doen’, werd me wel eens gezegd”, vertelt Rabelink-chauffeur Jos Broeks over zijn bourgondische insteek van het leven in de rubriek Mijn Leven. “Sinds dit jaar heb ik daarom nu een vlog: Jos de Bourgondische Trucker.”

Jos Broeks staat bekend als een echte bourgondiër

Mijn Leven
Wie: Jos Broeks (60)
Truck: Renault Premium
Bedrijf: Rabelink Logistics 

Waarom heb je voor het chauffeursvak gekozen? 
“Van huis uit ben ik eigenlijk hovenier en bloemist. Op een bepaald moment werkte ik bij een bloemist in Duitsland, net over de grens van waar ik woonde. Hij had een vrachtwagen en zo kwam ik op het idee om ook te gaan rijden. Daar heb ik geen moment spijt van gehad; na veertig jaar zit ik nog steeds in het transport. Tussendoor heb ik een uitstapje gemaakt naar werk in een magazijn, maar ik zit toch liever op de weg. Ik ben ook jaren zelfstandig diepvriesman geweest, dan reed ik door heel Nederland met een kleine MAN. Nu werk ik al vijf jaar bij Rabelink. Rijden en praten, dat is mijn ding. Ik zeg altijd: je moet voor dit werk een beetje diesel in het bloed hebben hè!”

Hoe ziet je dag/week eruit? 
“Ik zit nu in het seizoenswerk en rijd binnen Nederland voor een grote trampoline- en zwembadenleverancier. Meestal begin ik om zes uur ’s ochtends en ben ik rond een uur of vijf, zes klaar. Als chauffeur moet je een beetje gek zijn, zeg ik wel eens. We maken veel uren. Tegenwoordig is er een cultuuromslag merkbaar; mensen willen wel chauffeur worden, maar dan liefst wel maar vier dagen in de week en geen lange dagen. Ik ben nog van de oude stempel. Wat leuk is van zo’n loopbaan in het transport, is dat je meemaakt hoe het vak verandert. Vroeger had ik een berg kwartjes bij me om te bellen. En je kon nog gewoon je lading zo pakken bij de klant. Nu heb je voor alles een code nodig, anders krijg je het niet mee. Het vak is anders geworden, maar voor mij is het nog steeds mooi.”

Dit artikel krijg je cadeau van Routiers.
Voortaan alles lezen?
Neem dan
een abonnement! 

Wat heeft het chauffeur zijn jou gebracht?
“Via STL ben ik nu al drie jaar aan het leren. Ik heb eerst een cursus computervaardigheden gedaan. Nu ben ik begonnen aan een cursus logistiek teamleider. Dommer word je er niet van! Ik vind het leuk om te kijken hoe andere takken van de logistiek werken. Mijn intentie is niet om over te stappen naar een andere baan. Maar je weet het nooit, we worden allemaal een dagje ouder. Ik ben nu zestig en begin nu aan mijn lijf te merken dat ik jaren zwaar lichamelijk werk heb gedaan.”

Heb je tips voor collega’s? 
“Ik sta in het truckerswereldje bekend als een echte bourgondiër omdat ik alle goede plekjes weet waar je in de Achterhoek lekker kunt eten. Vaak geef ik tips aan collega’s voor een goed adresje. ‘Daar moet je eens wat mee doen’ werd me wel eens gezegd. Sinds dit jaar heb ik daarom nu een vlog: Jos de Bourgondische Trucker. Ik ken mijn adresjes onderweg wel, maar ik moet nu echt opletten met mijn gewicht. Via STL ga ik daarom iedere twee weken naar een diëtist en sportcoach. Dan is er ook een weegmomentje, en ik ben al wat afgevallen. In mijn vlog geef ik dus zeker niet alleen culinaire tips. De vorige keer heb ik advies gegeven op het gebied van duurzaam rijden. Iedere keer een ander onderwerp over het vak, dat houdt het leuk.”

De vlogs van Jos volgen? Check ze hier!