Iveco S-Way op lng daagt SG Transport-chauffeur Rick Alting uit tot zuinig rijden

Merken 22-11-2021
Iveco S-Way op lng daagt SG Transport-chauffeur Rick Alting uit tot zuinig rijden

SG Transport uit Emmen heeft zijn wagenpark uitgebreid met een Iveco S-Way NP. Het is de eerste Iveco in het wagenpark van het bedrijf, en tevens de eerste op lng. De wagen gaat drie keer in de week richting Zweden. 

Iveco S-Way op lng daagt SG Transport-chauffeur Rick Alting uit tot zuinig rijden

Nicolai Slagter en Robert Goeree begonnen in april 2018 met SG Transport. Aanvankelijk was het de bedoeling om, met voor elk van beiden een auto, als eigen rijders aan de slag te gaan voor NVO Transport, een Noord-Nederlandse coöperatie die op Scandinavië rijdt. Maar in drieënhalf jaar tijd groeide het bedrijf snel. “Toen we begonnen hadden we ons voorgenomen om vijf jaar met zijn tweeën te blijven rijden. Maar dat plan veranderde al snel”, vertelt Nicolai. “De NVO vroeg ons al snel of we geen extra auto wilden inzetten.” Zo geschiedde, en ondertussen is het bedrijf al gegroeid naar tien wagens en meerdere eigen trailers.

Iveco S-Way op lng daagt SG Transport-chauffeur Rick Alting uit tot zuinig rijden

Iveco S-Way NP

Deze maand worden er bovendien nog eens twee nieuwe wagens ingezet, waaronder dus de nieuwe Iveco S-Way NP. NP staat voor Natural Power vanwege de milieuvriendelijke en geluidsarme aandrijflijn. Hiermee wil Iveco het meeste uit de motor halen en de laagste impact hebben op het milieu. Het betekent 95 procent minder fijnstof, 95 procent minder CO2-uitstoot met biomethaan, 90 procent minder NO2, en een beter akoestisch comfort in de cabine.

Iveco S-Way op lng daagt SG Transport-chauffeur Rick Alting uit tot zuinig rijden

Lng is wens van een klant

De keuze voor de uitvoering op biobrandstof is een bewuste, legt Robert uit. “De NVO wilde graag dat wij met auto’s op lng gaan rijden, omdat een van hun klanten in Helsingborg, naar wie wij het transport verzorgen, die wens heeft.” De Iveco S-Way NP is uitgerust met een 460 pk sterke Cursor 13-motor, heeft 2.000 Nm koppel en is voorzien van een dubbele lng-tank. Daarmee moet de truck, afhankelijk van inzet en route, ruim 1.600 kilometer ver mee kunnen komen, ruim voldoende voor een rit heen en weer naar Helsingborg.

Look-and-feel SG Transport

De afgelopen periode is de S-Way onder handen genomen bij Cornelis Bedrijfsauto’s in Hoogeveen, waar de opbouw plaatsvond. Cornelis zal ook het onderhoud gaan verzorgen. Onder meer een bullbar, extra lampen, zijskirts en luchthoorns zorgen ervoor dat de Iveco S-Way naadloos past in de huisstijl van SG Transport. De trailer in de look-and-feel van NVO Transport sluit daar bij aan, want deze is ook voorzien van de donkerblauwe kleur die kenmerkend is voor SG Transport. Het spuitwerk is verzorgd door Van der Meulen in Hoogeveen. De cabine is voorzien van onder meer een koelkast, standairco, entertainmentsysteem en twee bedden.

Vaste chauffeur wil zuinig rijden

Rick Alting wordt de vaste chauffeur van de nieuwe Iveco. Hij gaat in principe drie keer in de week richting Zweden. Hij is blij met zijn nieuwe auto. “Een beetje stijl op de weg mag toch? Ik vind dat wel belangrijk dat je truck er ook mooi uitziet.” Speciaal voor Rick is de bestuurderstoel en de stuurverstelling aangepast, zodat hij een optimale zitpositie heeft. Het is de eerste keer dat Rick onderweg gaat met een truck die op lng rijdt, en dat vindt hij een mooie uitdaging. “Ik ga proberen zo zuinig mogelijk te rijden. Ik wil bij het lijstje van zuinigste chauffeurs bovenaan staan!”

De Iveco S-Way NP is afgeleverd door Iveco NLS sales area manager Lucien Peskens. “Het is een hele mooie truck, zeker in de kleuren van SG Transport. Mede door het Maut-voordeel ben ik ervan overtuigd dat de wagen niet alleen qua duurzaamheid, maar ook qua bedrijfseconomische efficiency een echte aanwinst is voor het wagenpark van SG Transport.”