Italiëvervoerders zetten zich schrap voor coronavirus

coronavirus 27-02-2020
Italiëvervoerders zetten zich schrap voor coronavirus

Vervoerders en verladers zetten zich schrap voor de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) in Noord-Italië. Branchevereniging TLN en ondernemersvereniging van handel en logistiek evofenedex zien vooralsnog geen effecten, maar ze twijfelen er niet aan dat die zullen optreden.

Italiëvervoerders zetten zich schrap voor coronavirus

“De uitbraak in Italië is zo vers dat we nog geen effecten zien op de import of export”, meldt evofenedex. “Er zijn in elk geval nog geen goederenstromen stilgevallen.” TLN heeft met haar leden die op Italië rijden een directe lijn. “We hebben hen afgelopen maandag geïnformeerd door middel van een ledenbericht”, aldus de woordvoerder. “Daarin staan een aantal adviezen en links naar betrouwbare bronnen die kunnen worden geraadpleegd.” Hiertoe behoren de websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het RIVM, het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid en de Italiaanse overheid.

Italiëvervoerders zetten zich schrap voor coronavirus

Wegcontroles vanwege coronavirus

Transporteurs willen volgens de woordvoerder van TLN vooral weten of hun laad- en losplaatsen zich in de afgesloten dorpen, steden of regio’s in Lombardije, Veneto en Piemonte bevinden. “Helaas hebben we ondanks de nodige telefoontjes met bedrijven die op Italië rijden nog geen beeld van de manier waarop de lokale autoriteiten met de uitbraak omgaan.” Volgens TLN is de virusuitbraak in Italië nog niet voelbaar als het gaat om het aantal ritten naar Italië. De ondernemersorganisatie zegt scherp in de gaten te houden of er wegcontroles worden ingesteld.

Italiëvervoerders zetten zich schrap voor coronavirus

Werktijdverkorting

Dat het aantal ritten nog niet is afgenomen, heeft er volgens de TLN-woordvoerder ook alles mee te maken dat er nog geen sprake is geweest van aanvraag van deeltijd-WW door vervoerders. Over het aanvragen van deeltijd-WW zijn de TLN-leden ook in het ledenbericht van maandag geïnformeerd.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het coronavirus als buitengewone omstandigheid bestempeld. Dit betekent dat werkgevers in bepaalde situaties van overmacht de werktijd van hun werknemers kunnen verkorten. Het gaat dan bijvoorbeeld om buitengewone omstandigheden die niet tot het normale ondernemersrisico behoren. Zodra een werkgever een vergunning voor werktijdverkorting heeft, kan hij voor zijn werknemers voor de niet-gewerkte uren een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie.

Focus

Op de vraag of TLN, nu het coronavirus zich verder verspreidt in Italië en andere Europese landen, haar focus verlegt, antwoordt de woordvoerder ontkennend. “Tot nu toe zijn er alleen in Italië overheidsmaatregelen getroffen en dorpen, steden en regio’s afgesloten. Daar focussen we ons nu op. Mocht daar verandering in komen, dan spelen we daar natuurlijk direct op in.”