Italië heft bijna alle beperkingen op

26-05-2020
Italië heft bijna alle beperkingen op

Italië heft bijna alle beperkingen voor het goederenvervoer op. Tot in elk geval 2 juni wordt nu nog het gedeeltelijk invullen van een document gevraagd.

Italië heft bijna alle beperkingen op

Eerder meldde Transport in Nood naar aanleiding van berichtgeving van het IRU (World International Transport Organisation) dat er niet langer  beperkingen meer gelden voor beroepschauffeurs in Italië. Dat betekent dat er geen verplichting is om de binnenkomst in dit land aan de lokale gezondheidsautoriteiten te melden. Maar dít formulier moet dus nog wel gedeeltelijk worden ingevuld.

Italië heft bijna alle beperkingen op

Eerdere berichtgeving Italië

In eerdere berichtgeving – die blijkbaar grotendeels van kracht blijft– meldt het IRU dat het Zuid-Europese land had deze verplichtingen ingesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Afgelopen weekend heeft het Italiaanse ministerie van Transport verduidelijkt dat buitenlandse chauffeurs die Italië binnenkomen niet meer onder de volgende bepalingen vallen:

– Maximaal verblijf van 72 uur in geval van transport dat eindigt in Italië;

– Maximaal verblijf van 24 uur in het geval van vervoer door Italië;

– Verplichting om de lokale gezondheidsautoriteiten bij binnenkomst op de hoogte te stellen.

Verklaring

Tot 2 juni moeten buitenlandse chauffeurs die in het Zuid-Europese land actief zijn nog steeds een verklaring in vrije vorm hebben waaruit blijkt dat ze werkzaam zijn en momenteel als chauffeur werken. Het bij zich dragen van de arbeidsovereenkomst en een loonstrook zou voor een chauffeur voldoende moeten zijn om in vrije vorm aan te tonen dat hij of zij werkzaam is in het internationale transport. Vanwege de minimumloonwetgeving is het in veel Europese landen is voor een chauffeur sowieso verplicht deze twee documenten bij zich te hebben. De tot 18 mei gebruikte Italiaanse zelfcertificering – ingesteld vanwege het coronavirus – is dus niet meer van toepassing.

Sicilië

Tot 2 juni kan het vrachtvervoer van en naar Sicilië alleen worden uitgevoerd via de havens van Messina en Tremestieri. De regels voor vrachtvervoer van en naar Sardinië blijven ongewijzigd.