IRU roept op tot erkend vaccinatiecertificaat chauffeurs

coronavirus 25-05-2021
IRU roept op tot erkend vaccinatiecertificaat chauffeurs

IRU roept de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en nationale regeringen op om met spoed een wereldwijd erkend digitaal vaccinatiecertificaat in te voeren voor commerciële vrachtwagen- en touringcarchauffeurs. Ook moeten overheden voorrang geven aan commerciële chauffeurs in nationale vaccinatieprogramma’s. 

IRU roept op tot erkend vaccinatiecertificaat chauffeurs

“Het ongecoördineerde optreden van regeringen en hun chaotische Covid-19-test- en vaccinatieschema’s brengen bestuurders, mobiliteitsnetwerken en toeleveringsketens in gevaar”, aldus Umberto de Pretto, secretaris-generaal bij IRU.

Digitaal vaccinatiecertificaat

De Pretto vervolgt: ”De WHO moet zo snel mogelijk een wereldwijd kader opzetten voor een wederzijds herkenbaar digitaal vaccincertificaat, zodat grensoverschrijdende commerciële chauffeurs hun vitale werk kunnen blijven doen.”

IRU-ledenverenigingen, die meer dan 3,5 miljoen werkmaatschappijen wereldwijd vertegenwoordigen, namen vorige week unaniem het standpunt in op de Algemene Vergadering van IRU.

Geïmproviseerde testcentra

Beroepschauffeurs staan ​​nog steeds vast in lange rijen bij geïmproviseerde testcentra langs de weg, waardoor ze een groter risico lopen om covid-19 op te lopen dan in hun gebruikelijke beschermde werkomgeving in hun voertuigen, aldus De Pretto. “Lange wachttijden aan de grenzen blijven leiden tot onnodige verstoringen van toeleveringsketens en mobiliteitsnetwerken.”

Chauffeurs zijn essentiëel

“Chauffeurs hebben onvermoeibaar door de pandemie heen gewerkt om mensen en goederen in beweging te houden, ondanks vaak zinloze beperkingen aan de grenzen”, zegt De Pretto. “Ze zijn essentiële werkers en hebben prioritaire toegang tot vaccins nodig.”