Hulpactie voor Oekraïense chauffeurs in Nederland: ‘Het is écht nodig’

De Stichting Chauffeursnieuws Transporteffect is direct na de Russische aanval een hulpactie begonnen voor de vele Oekraïense chauffeurs die in Nederland verblijven. Zij kunnen niet bij hun geld op hun Oekraïense bankrekening, waar ze ook hun loon op uitbetaald krijgen. “De hulp is écht nodig”, zo stelt voorzitter en internationaal vrachtwagenchauffeur Aschwin Cannoo uit Nijmegen.

Hulpactie voor Oekraïense chauffeurs in Nederland: ‘Het is écht nodig’| Routiers
Hulpactie voor Oekraïense chauffeurs in Nederland: ‘Het is écht nodig’| Routiers
Hulpactie voor Oekraïense chauffeurs in Nederland: ‘Het is écht nodig’| Routiers
Hulpactie voor Oekraïense chauffeurs in Nederland: ‘Het is écht nodig’| Routiers

Cannoo schat dat er meer dan 10.000 chauffeurs uit Oekraïne in Nederland zijn, ook vaak rondrijdend in een vrachtauto met een Pools kenteken. “Er zitten vaak Oekraïners achter het stuur, omdat die goedkoper zijn. Ik ken een bedrijf waar 240 chauffeurs uit Oekraïne aan het werk zijn. Ook bij andere grote transportbedrijven werken Oekraïense chauffeurs. Zij verkeren momenteel onder grote spanning vanwege de oorlog in hun land en familie en vrienden die daar middenin zitten. Maar zij kunnen ook niet terug naar hun land, want dan moeten ze het leger in. Zij staan overal verspreid door Nederland.”

Voedselpakketten voor Oekraïense chauffeurs

Nadat Cannoo van een bevriende agent het verhaal hoorde over een chauffeur die in de problemen zat omdat hij geen geld meer kon opnemen, besloot hij een actie te beginnen – ook om de chauffeurs een hart onder de riem te steken. Vanaf zaterdag deelt hij met een groep collega-chauffeurs voedselpakketten uit. De actie startte zaterdagochtend vroeg in Oldenzaal. Inmiddels staat er ook een team in Hazeldonk en er zijn ‘losse’ teams van vrijwilligers die de Oekraïense chauffeurs voorzien in hun eerste levensbehoefte.

Doneren 

“We richten ons op de eerste levensbehoeften van de chauffeurs in Nederland, zoals eten en drinken”, vertelt Cannoo. “We zamelen geen hulpgoederen als matrassen in en we doen geen hulptransport naar Oekraïne. Dat doen andere organisaties als het Rode Kruis. Via onze speciale website kunnen mensen geld doneren waar wij voedselpakketten van kopen en uitdelen aan de chauffeurs. Inmiddels nadert het bedrag de € 150.000. Ook bieden wij de Oekraïners morele steun. Zij hebben het psychisch erg moeilijk. Als onze vrijwilligers hun verhaal horen, slapen zij er vaak niet door. Zó heftig is het.”

In goede banen

De hulpactie voor de Oekraïense chauffeurs in Nederland van Chauffeursnieuws Transporteffect heeft veel aandacht gekregen. Cannoo is ook in gesprek met bedrijven die de truckers in dienst hebben. Van verschillende bedrijven heeft hij het aanbod gekregen om te helpen. “Wij leiden de acties in goede banen en houden overzicht door alles te registreren. We houden er één systeem op na. Je weet tenslotte niet hoe hoe lang deze situatie nog gaat duren.”

In Oekraïne staan duizenden chauffeurs vast, meldt internationale transportkoepel IRU eerder. Lees hier meer.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.