Houthandel Noordman schaft Scania Plug-in hybride aan

Houthandel Noordman heeft een Scania P320 6x2 Plug-in hybride aangeschaft. De groothandel kocht de auto PHEV met het oog op de komende zero-emissie zones.

Houthandel Noordman schaft Scania Plug-in hybride aan| Routiers

De broers Alexander en Max vormen de zesde generatie van Noordman. Met  een klein wagenpark beleveren ze klanten vanuit de vestigingen in Leiden en Oegstgeest. Alexander Noordman legt uit dat de Euro 5-motor van één van de twee trucks het balletje aan het rollen bracht. “Om onze klanten in de stad te kunnen bedienen zonder steeds een ontheffing te hoeven aanvragen, zijn we ons gaan oriënteren op alternatieve brandstoffen en aandrijflijnen.”

 Na het vergelijken van meerdere opties en merken, viel de keuze op de Scania P-serie PHEV. “Met de plug-in hybride technologie kunnen we emissievrij rijden wanneer dat nodig is.” Ze waren al gecharmeerd van de uitstraling en techniek van Scania en het aanbod gaf de doorslag.

Kooiaap in Scania PHEV

De nieuwe truck moest aan verschillende eisen voldoen. “Aangezien we dagelijks in stedelijk gebied komen, zijn wendbaar en handzaam belangrijk. De P-serie is relatief licht en met een wielbasis van 4.950 mm ideaal voor onze werkzaamheden.” De Scania PHEV is verder uitgerust met een kooiaap. Daarmee kan de chauffeur de lading lossen en de laatste meters afleggen als het krap wordt.

De 6x2 bakwagen combineert de zuinige 320 pk 9-liter motor met een 90KWh multi-batterij. De actieradius is voldoende voor de dagelijkse inzet van Noordman. Die is onder de indruk van Scania’s Zone. Dat is een connected service, waarmee op basis van GPS automatisch kan worden geschakeld tussen de verbrandingsmotor en elektrisch rijden. Op het moment dat het voertuig de binnenstad in rijdt, schakelt het zonder tussenkomst van de chauffeur over op de elektrische aandrijflijn. 

Gasloos pand

Het opladen gebeurt ’s nachts in Oegstgeest. Daar heeft Noordman sinds vorig jaar een duurzaam en gasloos pand. “Met een schaverij en divers elektrische materieel hebben we een forse stroombehoefte. Daar hebben we bij de bouw van het pand rekening mee gehouden. We hebben flink geïnvesteerd in een energievoorziening en 460 zonnepanelen.”

Houthandel Noordman is gestart in 1856 door de familie. De groothandel importeert en levert houtproducten aan aannemers, timmerfabrieken, klusbedrijven en ZZP’ers, in voornamelijk het westen van Nederland. Bij het familiebedrijf werken 23 medewerkers op twee locaties.

Lees ook: Fabriek voor batterij-elektrische trucks

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.