Hoe slimme video werkt bij een dashcam in een vrachtwagen

Onderweg 20-04-2022
Hoe slimme video werkt bij een dashcam in een vrachtwagen

Steeds meer vrachtwagens maken gebruik van speciaal ontworpen dashcams. Bij een dashcam voor een vrachtwagen komen HD-dashcamvideo, kunstmatige intelligentie (AI) en bestuurdersinformatie samen. Dit biedt verschillende voordelen. Niet alleen voor de vrachtwagenchauffeurs, ook voor wagenparkbeheerders. 

Hoe slimme video werkt bij een dashcam in een vrachtwagen

Zo geven dashcams context aan onveilig rijgedrag. De slimme videotechnologie houdt wagenparkbeheerders op de hoogte en geeft aan hoe serieus een incident was. Zonder veel tijd kwijt te zijn aan het bekijken van beeldmateriaal kunnen wagenparkbeheerders direct actie ondernemen.

Hoe slimme video werkt bij een dashcam in een vrachtwagen

Slimme video bij dashcam vrachtwagen

Door middel van slimme video kan een dashcam in een vrachtwagen alle belangrijke gebeurtenissen vastleggen. Dit gebeurt met AI-geclassificeerde video’s, ook wel slimme videotechnologie genoemd. Wagenparkbeheerders kunnen na een incident de videobeelden terugkijken. Op basis van de beelden wordt bepaald hoe serieus het incident was en/of daadwerkelijk een aanrijding heeft plaatsgevonden. 

Hoe werkt slimme video?

Maar hoe werkt slimme video? Dat is uitgewerkt in de volgende vier stappen:

1. Vrachtwagendashcam begint met opnemen
Vanaf het moment dat een vrachtwagenchauffeur de motor van zijn vrachtwagen start, begint de dashcam met opnemen. Het opnemen gaat automatisch. Er is geen actie vereist van de vrachtwagenchauffeur. Zo is een wagenparkbeheerder ervan verzekerd dat de chauffeur de dashcam niet vergeet aan of uit te zetten. Wanneer de vrachtwagenchauffeur de motor uitzet, stopt de dashcam met opnemen. 

2. Op de gereden route vindt onveilig rijgedrag plaats
Het wordt niet voor niets slimme video genoemd. De AI-engine in de vrachtwagendashcam beoordeelt videobeelden op basis van specifiek rijgedrag. Denk aan abrupt remmen, te hard door de bocht gaan of (te) snel optrekken. Op basis van deze informatie kan een wagenparkbeheerder een gesprek aangaan met de vrachtwagenchauffeur over gevaarlijk rijgedrag en de risico’s die hieraan verbonden zitten. Op deze manier wordt de veiligheid op de weg vergroot. Daarnaast heeft goed rijgedrag positieve effecten op het brandstofverbruik en onderhoud van de vrachtwagen.

3. De AI-engine classificeert het incident
Onveilig gedrag is een vrij abstract en breed begrip. Hieronder zijn verschillende classificeringen aan te brengen. De AI-engine classificeert automatisch een vrachtwagendashcamvideoclip als een aanrijding, gevaarlijk rijgedrag, agressief rijden of laag risico. Per vrachtwagenchauffeur maakt het systeem inzichtelijk binnen welke classificering hij of zij valt en hoe vaak dit voorkomt. Op basis van de videobeelden van de vrachtwagendashcams kunnen chauffeurs worden gecoacht om bepaald rijgedrag in de toekomst te voorkomen.

4. Een melding met de video 
Na het detecteren en classificeren van onveilig rijgedrag, ontvangt de wagenparkbeheerder binnen drie tot vijf minuten een melding met de video. Dit kan zowel op de smartphone of via een computer. Het is daarnaast mogelijk om de video te downloaden. Dat is handig wanneer een wagenparkbeheerder de video op een later moment wil bekijken of dit aan een dossier van een vrachtwagenchauffeur wil toevoegen.

Geen spionage 

Een dashcam voor vrachtwagens is niet bedoeld om de vrachtwagenchauffeurs het gevoel te geven dat iedere actie in de gaten gehouden wordt. Het doel van een vrachtwagendashcam is om de veiligheid van vrachtwagenchauffeurs te vergroten. Daarnaast biedt het apparaat bewijslasten bij het plaatsvinden van een ongeluk.