Green lane Hazeldonk: vrachtverkeer kan doorrijden

coronavirus 01-04-2020
Green lane Hazeldonk: vrachtverkeer kan doorrijden

De belangrijkste grensovergang tussen Nederland en België, bij Hazeldonk, is sinds 1 april een green lane voor vrachtverkeer.

Green lane Hazeldonk: vrachtverkeer kan doorrijden

Dit betekent dat vrachtwagens zonder belemmeringen door kunnen rijden. “Nu de rest van de EU nog”, aldus een woordvoerder van TLN.

Green lane Hazeldonk: vrachtverkeer kan doorrijden

Eerste green lane

Deze eerste echte green lane, zoals door de Europese Commissie aanbevolen, is tot stand gekomen door de inspanningen van TLN, de Belgische zusterorganisaties, RWS Zuid en de Vlaamse wegbeheerders.

Cabineverbod tijdelijk opgeheven

Verder is in België naast de al bestaande vrijstellingen het ‘cabineverbod’ opgeheven van 26 maart tot 25 april 2020. Dit betekent dat chauffeurs hun normale wekelijkse rust in de cabine van het voertuig kunnen nemen, op voorwaarde dat dit voertuig hiertoe is uitgerust. Deze vrijstelling geldt voor het nationaal en internationaal goederenvervoer en is niet beperkt tot het vervoer van uitsluitend levensnoodzakelijke goederen en geneesmiddelen.

Van 45 naar 24 uur rust

Ook mag vanaf 1 april tot en met 30 april 2020 de normale wekelijkse 45 uurs-rust verkort worden tot 24 uur. Deze verkorting hoeft niet gecompenseerd worden. Deze vrijstelling geldt uitsluitend voor het vervoer van levensnoodzakelijke goederen en geneesmiddelen. De betrokken bestuurders moeten de reden voor het afwijken van de toegelaten limieten wel vermelden op print-outs of op de achterzijde van de tachograafschijf.