Eerste NK Veiligste Chauffeur officieel van start

Opmerkelijk 11-03-2018
Eerste NK Veiligste Chauffeur officieel van start

De eerste editie van het NK Veiligste Chauffeur van Nederland is op 1 maart van start gaan. In totaal hebben ruim 1300 beroepschauffeurs zich aangemeld voor deelname aan het prestigieuze evenement.

 

Het NK Veiligste Chauffeur is een maatschappelijke campagne van TVM verzekeringen en Volvo Trucks Nederland. De belangrijkste doelstelling is om het aantal ongevallen op de weg terug te dringen door bewustwording te creëren voor veiliger rijgedrag.

 

Testen op kennis en vakbekwaamheid

De eerste fase van het NK Veiligste Chauffeur bestaat uit een online kennistest die loopt tot begin april. Chauffeurs moeten wekelijks vijftien vragen beantwoorden over uiteenlopende onderwerpen. De honderd beste chauffeurs worden vervolgens uitgenodigd voor een speciale kennisdag op 21 april bij Volvo in Beesd. Hier zullen zij opnieuw op hun vakbekwaamheid worden getest. Tevens worden zij uitgenodigd voor een bezoek aan een van Europa’s grootste truckfabrieken, van Volvo in Gent. De beste tien chauffeurs plaatsen zich uiteindelijk voor de grote landelijke finale op 9 juni. De locatie van deze finale wordt later bekendgemaakt.

 

Bezoek aan Volvo Trucks-fabriek

De hoofdprijs van het NK Veiligste Chauffeur is – behalve de eer om zich een jaar lang de veiligste chauffeur van Nederland te mogen noemen- een volledig verzorgde reis voor twee personen naar de Verenigde Staten. Een onderdeel van die reis is een bezoek aan de Volvo Trucks-fabriek in New River Valley.

 

Ambitie voor veilige toekomst

Transportveiligheid is een onderwerp dat voor zowel Volvo Trucks als TVM verzekeringen al decennialang centraal staat. Beide partijen hebben de ambitie om te werken aan een toekomst met nul verkeersdoden.

 

“Vrachtwagenchauffeurs vormen een heel belangrijke schakel binnen de verkeersveiligheid op de weg. Niet alleen beleven zij regelmatig onveilige verkeerssituaties, ook zijn zij vaak als eerste ter plaatse wanneer er zich een ongeval voordoet. Met hun kennis en ervaring zien wij vrachtwagenchauffeurs als echte veiligheidsambassadeurs. Om dat te onderstrepen en waardering voor hun rol te benadrukken, zijn wij samen met TVM verzekeringen deze competitie gestart”, zegt Charles Engelaar daarover namens Volvo Trucks Nederland.

 

“Een truck wordt vaak als groot, zwaar en daardoor onveilig gezien. Als chauffeur heb je daar de controle over en dat is een enorme verantwoording. Het vergt kennis, kunde en expertise. Veiligheid speelt daarin uiteraard een heel grote rol. Wij weten uit ervaring dat ongevallen een zeer grote impact hebben. Niet alleen qua materiële schade, maar vooral immaterieel. We zien dat chauffeurs en andere betrokkenen daar nog jaren last van hebben. Het NK Veiligste Chauffeur is een treffend voorbeeld van een campagne die de transportveiligheid ten goede kan komen middels het creëren van bewustwording en hopelijk ook het bereiken van een gedragsverandering bij chauffeurs en andere weggebruikers”, vertelt Paul Haverkamp, verantwoordelijk voor het safety project bij TVM verzekeringen.