Eerste Nederlandse elektrische LZV-combinatie op de weg

22-06-2023
DAF CF Electric LZV Vlot logistics
DAF CF Electric LZV Vlot logistics

Het Sliedrechtse bedrijf Vlot Logistics heeft de eerste volledig elektrische LZV-combinatie in Nederland, de DAF CF Electric, op 12 juni in gebruik genomen. Een primeur, vinden bedrijf en fabrikant.

DAF CF Electric LZV Vlot logistics
DAF CF Electric LZV Vlot logistics

De combinatie is voorzien van een HIAB-haakarm in combinatie met een 23 ton/meter kraan en wordt onder meer ingezet voor het vervoer van containers. DAF-specialist Verspui Trucks in Hoornaar heeft zorggedragen voor de coördinatie van de opbouw en de aflevering.

Hoog op de agenda bij Vlot staan twee zaken: koploper zijn en de inzet van 'zero-emissie’ trucks. Het bedrijf was in 2011 al betrokken bij een van de eerste elektrisch aangedreven verhuiswagens in Nederland. Inmiddels zijn er al tien elektrisch aangedreven trucks in de vloot, inclusief de nieuwe DAF CF Electric LZV-combinatie.

“We gebruiken deze onder meer voor vervoer van huurcontainers", vertelt Rokus Vlot, directeur-eigenaar van Vlot Logistics. Met de LZV-combinatie kunnen we drie 20 ft containers in een keer meenemen of een 40 ft en een 20 ft container en dat is weer een groot voordeel als het gaat om de transportbewegingen te beperken. Dubbele winst dus. Voor het klimaat en voor de congestie. Het laat zien dat er vanuit technologisch oogpunt grote stappen gemaakt zijn op het gebied van zero emissie-voertuigen.”

‘Onderdeel van ons DNA’

De nieuwe aanwinst maakt deel uit van de vloot van de divisie Vlot Logistics in Rotterdam. Door de haakarm en de kraan is de combinatie ook inzetbaar voor transport in de sectoren bouw en logistiek.

Vlot: “De chauffeurs zijn gewend aan het rijden met elektrisch transport. Ze weten hoe je de actieradius optimaal benut en zijn vertrouwd met het inplannen van oplaadsessies. Het vereist een andere mindset bij planners en chauffeurs, maar hoeft niet per se impact te hebben op het proces bij de klant.”

Vlot verwacht dat in de praktijk een actieradius van 200 tot 250 kilometer haalbaar kan zijn op één acculading.