Eerste DAF 6x2 CF Electric achterlader voor Renewi

Renewi, het internationale waste-to-product bedrijf, zet een belangrijke stap op weg naar verdere verduurzaming van zijn wagenpark. Maandag 11 april is een volledig elektrisch aangedreven vuilnisauto in bedrijf genomen: een DAF 6×2 CF Electric met achterladersysteem van Geesink. Een primeur, want het is de eerste DAF FAN CF Electric met een achterlader-applicatie voor afvalinzameling in Nederland. Lucas Willems, fleet salesmanager bij DAF Trucks heeft het voertuig overgedragen aan Marc den Hartog, managing director Renewi Nederland.

Eerste DAF 6x2 CF Electric achterlader voor Renewi| Routiers
Eerste DAF 6x2 CF Electric achterlader voor Renewi| Routiers

Overhanding van de eerste DAF FAN CF Electric met Geesink achterlader aan Renewi Vlaardingen. V.l.n.r. Lucas Willems (DAF Nederland), Marc den Hartog (Renewi), Robert Jooren (Renewi), Wendy van den Bos (Renewi Vlaardingen) en André Komen (GeesinkNorba).

“De DAF CF past bij onze logistieke operatie”, aldus Den Hartog. “We hebben er al vele rijden in ons inzamelingsproces. Een elektrisch aangedreven versie is voor ons zeer interessant. Het is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van onze vloot, waarbij we ook naar onze klanten toe invulling geven aan de wens voor een duurzame propositie. In steeds meer gemeenten is inzameling met elektrische voertuigen gewenst, omdat het bijdraagt aan het streven naar een CO2-neutrale oplossing. Kijkende naar de toekomst verwachten we dan ook dat we meer elektrische voertuigen gaan inzetten.”

Renewi zet de CF Electric in de regio Rotterdam in. Het gemiddelde rijbereik van 200 km is ruim voldoende voor afvalinzameling in stedelijke gebieden. Door de korte op elkaar opvolgende oppikpunten, lage snelheid en regeneratie bij afremmen is optimaal gebruik te maken van de capaciteit van het batterijpakket. Het opladen doet Renewi bij vaste oplaadpunten en is volledig geïntegreerd in de planning. Het opladen van de batterij duurt 75 minuten, uitgaande van een oplaadstation met een vermogen van 250 kilowatt.

DAF 6×2 CF Electric met korte wielbasis 

De DAF FAN CF Electric heeft een aangepaste, korte wielbasis ten behoeve van de achterladeropbouw. Sinds vorig jaar heeft de elektrisch aangedreven CF een krachtiger batterijpakket van 350 kWh gekregen, dat tegelijk aanzienlijk lichter is dan de vorige generatie. Het gaat om een verlaging van maar liefst 700 kg. Mede daardoor komt het netto laadvermogen van de DAF CF Electric (GVW 28 ton) voor de afvalinzameling op 10.000 kg.

Lucas Willems: “Leverancier GeesinkNorba maakt gebruik van de zeer energiezuinige Li-On Power Pro E-PTO voor de aandrijving van de achterlader en het kraakperssysteem. Deze PTO heeft maar circa 1,5 kWh per 1.000 kg afval nodig, hetgeen super is.”

Hergebruik afvalstromen

Renewi geeft hoge prioriteit aan het verlagen van zijn ecologische voetafdruk en is volop bezig het wagenpark voor te bereiden op de invoering van milieuzones in diverse stadscentra. Duurzaamheid is een van de kernwaarden van de recycler welke ten grondslag ligt aan alles wat de organisatie doet. 89 procent van het afval dat wordt verwerkt, krijgt een tweede leven als grondstof of energie en alleen dat scheelt al een aanzienlijke hoeveelheid CO2. Renewi verwerkt jaarlijks 14 miljoen ton afval en beschikt daarvoor in de Benelux over een groot netwerk van ruim 165 vestigingen en is actief in zes landen.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Routiers nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.