De Wit Transport ‘test’ tien Scania’s

Truck & Lading 14-01-2019
De Wit Transport ‘test’ tien Scania’s

De Wit Transport uit Hillegom heeft tien Scania’s met S-cabine aangeschaft. De Wit wil met dit groepje vooral beoordelen hoe de uiteindelijke exploitatiekosten uitvallen. Scania is niet helemaal onbekend bij De Wit, maar de transportonderneming heeft met de nieuwe generatie Scania nog geen ervaring.

De Wit Transport ‘test’ tien Scania’s

“We hebben zelf al meer dan twintig jaar geen Scania’s gekocht en zijn door een overname vorig jaar weer in het bezit gekomen van een aantal Scania’s”, vertelt directeur Cees de Wit. “De ervaringen met de dealer en de werkplaats zijn zeer positief, dus hebben we er nu toch een aantal aangeschaft. De berichten over het verbruik zijn gewoon goed, onze werkplaats ziet ze helemaal zitten en ik ben eigenlijk ook gewoon nieuwsgierig wat Scania te bieden heeft.”

De Wit Transport ‘test’ tien Scania’s

Proef

De Wit Transport wil goed uitzoeken hoe de totale exploitatiekosten uitvallen. Uiteindelijk gaat het behalve om het brandstofverbruik om de TCO. “Dat is mij allemaal voorgerekend door de Scania-organisatie, dus ik ben er wel nieuwsgierig naar hoe dat in de praktijk uitpakt”, zegt De Wit. “Maar dan vind ik wel dat je een échte proef moet doen. Met slechts één of twee voertuigen is dat op onze totale vloot van 170 trucks te weinig om er iets zinnigs van te kunnen zeggen. Dus hebben we besloten er tien neer te zetten. Dan kunnen we tenminste ook wat meten.”

Blij verrast

Daarnaast denkt De Wit met de grote S-cabines ook iets voor zijn chauffeurs te doen. “We hebben geen moeite om personeel te vinden. Maar met ons soort werk is het een beetje zo dat je óf er helemaal niets mee hebt, óf het helemaal geweldig vindt. Daartussen zit weinig. Bij ons zijn de jongens wel de hele week weg met een behoorlijk aantal adressen, en dan zijn chauffeurs, zeg maar, blij verrast als ze met dit materieel op pad mogen. Als grote vervoerder gaan we niet het hele boekje aan opties aanvinken. Maar we doen wel goede stoelen, een koelkast en omdat we ook wel dubbelbemand rijden, een standairco. Verder is de Scania van huis uit al zeer compleet.”

Training en opleiding

De Wit besteedt veel aandacht aan training en opleiding van de chauffeurs. “Wij hebben een eigen trainer die elke week twee jongens bijschoolt”, legt De Wit uit. “Uiteraard gaan we ook gebruikmaken van de rijtrainingen die Scania zelf heeft. Want alleen dan kunnen onze chauffeurs er het beste uithalen. Dat willen we met elk voertuig. Bij onze eigen trainingen gaat het daarom niet alleen om brandstof maar zeker ook om veilig rijden.”