Daniël Ruijs: ‘Hoe verder hoe beter’

Mijn rit 21-05-2021
Daniël Ruijs: ‘Hoe verder hoe beter’

“In Zweden kennen ze geen corona, lijkt het wel”, zegt Daniël Ruijs. “Daar kun je in een horecatent gewoon met 50 man eten en zuipen zoveel je wilt.”

Daniël Ruijs: ‘Hoe verder hoe beter’

Wie: Daniël Ruijs (21)
Truck: handgeschakelde Scania Streamline R500 8-cilinder
Bedrijf: P&G Oude Ophuis Transport, Denekamp
Waarheen: Scandinavië

“De mooiste rit van mijn leven tot nu toe was naar een locatie boven de poolcirkel: Tromsø in Noorwegen, waar je in december maar 3 uur op een dag licht hebt. Onder het motto: hoe verder hoe beter. Enkele reis: 2525 kilometer. Duur van de trip: 9 dagen.
Het witte landschap daar is supergaaf. De smalle witte wegen die zich voor je uitstrekken, waar niet gestrooid is en je vrijwel geen ander verkeer ziet. Om je heen weidse, kale heuvelachtige vlaktes met zo nu en dan besneeuwde dennen. Soms stuit je op kuddes rendieren en elanden met gewei, die zonder spoortje angst op de weg lopen en nieuwsgierig naar je auto kijken. Die niet reageren als je toetert. Als Nederlandse chauffeur ben je op die plek een bezienswaardigheid.
Het is een geweldige kick als je weer veilig thuiskomt, ondanks de niet ideale omstandigheden. Met weinig lading had ik relatief weinig druk op de aandrijfas van de auto. Toch ging het allemaal goed.”

Daniël Ruijs doorkruist Scandinavië

“Normaal gesproken doorkruis ik doordeweeks Scandinavië. Met allerlei stukgoed: van mobiele telefoons tot blokken beton, kerstbomen en graszaad om maar iets te noemen. Ik ben vaak vijf of zes dagen van huis. Dat is geen enkel probleem, ik heb geen vriendin en woon nog bij mijn ouders.
Voordat ik vertrek stop ik drie magnetronmaaltijden in de ijskast, de overige avonden eet ik ‘uit’. Alle landen hebben zo hun eigen coronaregels. In Duitsland kun je, als je het kentekenbewijs van je vrachtwagen laat zien, gewoon in een restaurant terecht. Net als vroeger. Dat is fijn: even uit die cabine waar je al de hele dag in vertoeft. In Zweden kennen ze geen corona, lijkt het wel. Daar kun je in een horecatent gewoon met vijftig man eten en zuipen zoveel je wilt.”

Lees het volledige artikel in Routiers. Nog geen abonnee? Klik HIER.