AEBS-3 voor DAF LF, CF en XF trucks

Daf 22-06-2020
AEBS-3 voor DAF LF, CF en XF trucks

DAF introduceert een geavanceerde versie van het noodremsysteem op alle LF-, CF- en XF-modellen: AEBS-3. Dit ‘Advanced Emergency Braking System’ van de derde generatie kan bij snelheden tot 80 kilometer per uur volledig autonoom een noodstop maken en daarmee helpen een aanrijding met een stilstaand of rijdend voertuig te voorkomen. Het nieuwe veiligheidssysteem wordt geleverd in combinatie met Adaptive Cruise Control (ACC) en Forward Collision Warning (FCW).

AEBS-3 voor DAF LF, CF en XF trucks

Voor deze derde generatie van het AEBS-systeem maakt DAF Trucks voor de detectie van objecten veraf en dichtbij gebruik van een high precision dual radar met zestien antennes (voorheen zeven). De langeafstandssensor heeft een detectiebereik van tot wel 250 meter (voorheen 200) en is daarmee de beste in zijn soort. Hierdoor kunnen mogelijk kritieke situaties eerder worden herkend. Voor situaties dichtbij is de scanhoek vergroot van 50 naar 120 graden, waardoor accurater kan worden gereageerd op verkeer dat op korte afstand vóór de truck invoegt – zelfs onder slechte weersomstandigheden en in situaties met slecht zicht zoals bij mist en met een laagstaande zon.

Noodstop

AEBS werkt samen met de rem- en stabiliteitscontrolesystemen van het voertuig. Met zowel hoorbare als visuele waarschuwingen én daarna een korte maar stevige  afremming, maant het systeem de chauffeur te reageren op een dreigende aanrijding. Als de chauffeur desondanks niet reageert, maakt de truck automatisch een noodstop om een aanrijding te voorkomen, dan wel de impact ervan te verminderen.

Tot 80 kilometer per uur

AEBS-3 kan bij snelheden tot 80 kilometer per uur volledig zelfstandig een noodstop maken om zo te helpen een aanrijding met een stilstaand of rijdend voertuig te voorkomen. Daarmee wordt impactsnelheid bij een aanrijding zoveel mogelijk verlaagd, mocht de chauffeur een gevaarlijke situatie negeren. DAF levert AEBS-3 nu standaard op alle LF, CF en XF trucks.