wegrestaurant

Familiebedrijf Tokcel Truckstop: ‘Ik kan lezen en schrijven met chauffeurs’

Familiebedrijf Tokcel Truckstop: 'Ik kan lezen en schrijven met chauffeurs'
“Iets voor een ander doen en je naasten helpen, dat is heel belangrijk in de Turkse cultuur." Foto's: Else van Andel/ProMedia

Murat Toker (45) uit het Brabantse Rijen mag zich de trotse eigenaar noemen van de zes Tokcel Truckstops in Nederland en België. De wegrestaurants ademen de Turkse cultuur van Murat en zijn familie. Verse producten, vrijgevigheid en een gemoedelijke sfeer staan bij hen hoog in het vaandel.

De wereld van vrachtwagenchauffeurs is de Brabantse ondernemer bepaald niet vreemd. Toen Murat pas zestien jaar was, stopte hij met school om vervolgens aan de slag te gaan als heftruckchauffeur en magazijnmedewerker bij transportbedrijf Oostvogels in Breda. “Johan Oostvogels, de directeur van dat bedrijf, is degene die echt in mij geloofde. Hij heeft mij de kans gegeven om uiteindelijk een eigen zaak te starten”, vertelt Murat, nadat we zijn neergestreken op een van de felgekleurde banken van de Tokcel-locatie in Hazeldonk. “Ik heb bijna zeventien jaar met heel veel plezier bij Oostvogels gewerkt, maar ik wilde altijd al iets voor mijzelf beginnen. Johan heeft mij echt gemotiveerd om die stap uiteindelijk te zetten.”

Toen er een truckerscafé leeg kwam te staan in de Belgische plaats Meer, zag Murat dus direct de kans waar hij al jaren op wachtte. En zo opende hij in 2011 de eerste vestiging van Tokcel. Die naam is een combinatie van de achternamen van zijn ouders: Toker en Celik. Nu, inmiddels zo’n dertien jaar later, is het aantal wegrestaurants van Murat uitgebreid tot een voorlopig totaal van zes. Die bevinden zich naast het Nederlandse Hazeldonk (twee vestigingen, Oost en West) in de Belgische plaatsen Meer, Brecht, Lokeren en Gent. En, zoals gezegd: voorlopig zijn het zes restaurants, maar Murat heeft de ambitie om nog verder uit te breiden in de toekomst. “Ik ben van plan nog minimaal vier truckstops te beginnen”, zegt hij daarover. “Op dit moment ben ik bezig met een locatie in Hendrik-Ido-Ambacht, maar dat is nog wel wat passen en meten in verband met de parkeerplaatsen daar.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Murat heeft de ambitie om nog mimimaal vier Tokcel-locaties te openen.

Hoewel de zaken nu heel goed gaan, had hij nooit verwacht dat zijn keten zo’n groot succes zou worden. “Maar ik hou van werken en ik ben altijd bezig”, vervolgt Murat, die deze bewering onderstreept door te vertellen dat hij ook nog twee uitzendbureaus en een spuitbedrijf runt. “Toen ik net met Tokcel was begonnen, vroegen veel mensen zich af of het verkopen van kebab langs de snelweg wel een goed idee was. En toen ik voor de eerste keer de deuren opende, kwam er ook helemaal niemand. Ik ben toen zelf met schalen vlees langs chauffeurs gelopen om te vragen of ze wilden proeven. Gelukkig bleek een truckstop vol Turkse specialiteiten uiteindelijk een groot succes te zijn.”

Lokale specialiteiten

Dagelijks brengen tussen de 300 en 400 chauffeurs een bezoek aan de truckstop in Hazeldonk. Van deze groep is ongeveer 80 procent afkomstig uit andere landen dan Nederland. De honderden bezoekers per dag kunnen bij Tokcel, dat in deze vestiging negentig zitplekken en een ruim opgezet terras tot de faciliteiten mag rekenen, terecht voor allerlei specialiteiten. Voorbeelden daarvan zijn kebab, falafel, shoarma, verse friet en Turkse pizza’s. Ook zijn er drie douches, een televisie, een supermarkt en een winkeltje met Turkse lampen en woonaccessoires te vinden. Dat laatste is geen toeval of een lukraak gekozen segment, want de ondernemer luistert goed naar zijn klanten en weet wat hij te horen krijgt ook te vertalen in nieuwe kansen en afzetmarkten.

“In eerste instantie bestond de truckstop voor een groot deel uit een Turkse zithoek met Turkse kroonluchters”, legt de Tokcel-eigenaar uit. “Ik kreeg toen van heel veel mensen de vraag waar ik die lampen vandaan had. Het werd me zo vaak gevraagd dat ik besloot een winkeltje te openen met allerlei Turkse woonaccessoires. En dat loopt nu heel goed. Chauffeurs kopen hier bijvoorbeeld accessoires voor in hun cabine. Ook vakantiegangers lopen geregeld binnen om er iets te kopen. Als het op vakantie bijvoorbeeld niet is gelukt om leuke souvenirs te vinden voor het thuisfront, dan nemen ze die alsnog mee uit onze winkel.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Het winkeltje vol met Turkse lampen en woonaccessoires.

Het is een mooi en aansprekend voorbeeld van de manieren waarop Murat altijd probeert in te spelen op de wensen en behoeften van de chauffeurs die in zijn restaurants komen eten. “Je moet ze kunnen begrijpen. Ik kan met de chauffeurs lezen en schrijven. In de coronatijd bleek bijvoorbeeld dat veel chauffeurs op zoek waren naar een plek om boodschappen te doen. Daarom heb ik op de plaats waar eerst de Turkse zithoek was een kleine supermarkt gebouwd. Hier kunnen de chauffeurs producten uit hun eigen land kopen, zoals Pools vruchtensap, Turkse kaas en Bulgaarse koekjes. Zo voelen ze zich onderweg toch een beetje thuis.”

Kwaliteitscontrole

En dat wordt gewaardeerd, zegt de Poolse vrachtwagenchauffeur Kamil Zablocki. Hij neemt net de eerste hap van zijn kapsalon als we hem vragen naar zijn ervaringen bij Tokcel. En die zijn duidelijk goed, want als hij in Nederland moet zijn, rijdt hij speciaal even langs de Tokcel-locatie in Hazeldonk. “Het eten is hier goedkoop, kwalitatief goed en heel erg lekker”, vindt hij. De meeste boodschappen voor onderweg slaat Kamil al in voordat hij Polen verlaat, maar het verse brood dat Murat in zijn supermarkt verkoopt, neemt hij wel altijd mee. Ook verlaat hij Tokcel niet zonder er een hapje te eten en een praatje te maken met de andere chauffeurs.

Tekst gaat verder onder de foto.

Vrachtwagenchauffeur Kamil Zablocki is groot fan van Tokcel Truckstop.

Het eten en drinken, dat ons in grote hoeveelheden wordt aangeboden door Murat, komt ook bij Routiers met vlag en wimpel door de kwaliteitscontrole heen. Dat er gewerkt wordt met verse producten proef je namelijk direct aan het zojuist afgebakken broodje, het malse vlees en de knapperige frietjes. Daarnaast is het allemaal goed betaalbaar. Voor een rijkelijk belegd broodje kebab vraagt Tokcel bijvoorbeeld 7 euro.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het broodje kebab valt ook bij Routiers in de smaak.

Familiebedrijf

De vrijgevigheid die Routiers ten deel valt, lijkt Murat te typeren. “Als ik zie dat chauffeurs iets niet kunnen betalen of het eten te duur vinden, dan help ik altijd. Ik zeg dan bijvoorbeeld dat het mijn verjaardag is en dat ik trakteer. Of dat iemand de honderdste klant is en het eten gratis krijgt. Ook komen er vaak vaste klanten of chauffeurs langs die ik nog ken uit mijn tijd bij Oostvogels. Hen geef ik ook altijd wat van het huis”, zegt hij met een grote lach.

“Iets voor een ander doen en je naasten helpen, dat is sowieso heel belangrijk in de Turkse cultuur”, vertelt Murat. Het is dan ook niet vreemd dat het personeel in al zijn vestigingen voornamelijk bestaat uit zijn eigen familie en vrienden. In Hazeldonk wordt de keuken bijvoorbeeld gerund door zijn nichtjes, die met gemak de lunchspits draaien.

Die familiaire, open en warme sfeer voel je in de zaak en die zorgt er dagelijks voor dat honderden truckers deze Tokcel-locatie keer op keer weten te vinden.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel